Σε 18 μήνες φυλάκισης και πρόστιμο περίπου 480.000 δολαρίων καταδικάστηκε στην Κίνα ο επικριτής της κυβέρνησης, δισεκατομμυριούχος Σουν Νταγού, επειδή σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του δικαστηρίου «ξεκινά καβγάδες και προκαλεί προβλήματα», μία κατηγορία που βαρύνει συχνά τους ακτιβιστές στη χώρα.
Ο 67χρονος Σουν συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο. Ο όμιλός του, Hebei Dawu Agricultural and Animal Husbandry Group, παράγει αγροτικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα κι απασχολεί περίπου 9.000 εργαζομένους στην επαρχία Χεμπέι, όπου έχει φτιάξει σχολεία και νοσοκομεία. Αλλά είναι και διάσημος στην Κίνα ως φίλος αντιφρονούντων και επειδή δεν διστάζει να μιλά ανοικτά για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ασκεί δημοσίως κριτική στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως έκανε για τους πρώτους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης από το Πεκίνο το 2019 του ξεσπάσματος της αφρικανικής γρίπης των χοίρων, που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 100 εκατ. χοίρων στη χώρα.
Ο Σουν κρίθηκε ένοχος για «συγκέντρωση πλήθους με στόχο την εφόρμηση σε κρατικούς θεσμούς, παρεμπόδιση δημόσιων υπηρεσιών, διατάραξη της παραγωγής, παράνομη εξόρυξη, παράνομη κατοχή αγροτικής γης», αλλα και ότι «ξεκινά διαμάχες και προκαλεί προβλήματα», ΄λοπως αναφέρει το Λαϊκό Δικαστήριο του Γκαομπεϊντιάν σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο WeChat. Ο δισεκατομμυριούχος είχε εμπλακεί, σύμφωνα με το Reuters, σε διαμάχη για έκταση με την τοπική κρατική φάρμα, που συνορεύει με τη δική του. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δεκάδες εργαζόμενοι του ομίλου του τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία το 2020, όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν μέλη του προσωπικού της κρατικής φάρμας να κατεδαφίσουν ένα κτίριό του.
Σε ανακοίνωσή της, στις 14 Ιουλίου, η οργάνωση Chinese Human Rights Defenders (CHRD), τόνισε ότι η καταδίκη του δισεκατομμυριούχου συνιστά μια «ωμή προσπάθεια να τον τιμωρήσουν επειδή υποστηρίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Ο Σουν Νταγού συνεισέφερε σημαντικά στη βελτίωση της ζωής Κινέζων πολιτών που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Κίνας. Η υποστήριξή του σε αντιφρονούντες ήταν στο πλαίσιο της ανησυχίας του για την ευημερία πολιτών που ζουν στο περιθώριο της κινεζικής οικονομίας», είπε η Ραμόνα Λίνα του CHRD.
Με την καταδίκη του Σουν μεγαλώνει η λίστα των επιχειρηματιών που μπαίνουν τα τελευταία χρόνια στο σταυρόνημα της κινεζικής ηγεσίας, όπως ο Τζακ Μα της Alibaba, ο μεγιστάνας του πετρελαίου Γε Τζιαμίνγκ και ο δισεκατομμυριούχος Ρεν Ζικιάνγκ, που καταδικάστηκε σε 18 μήνες κάθειρξης τον περασμένο Σεπτέμβριο για «διαφθορά», αλλά είχε επικρίνει δημόσια την στρατηγική της κυβέρνησης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά του κορωνοϊού.