Τη λύση των δύο κρατών με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βλέπει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ως «θεμελιώδη διέξοδο» από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.
Στα πρώτα σχόλιά του από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV ότι «η ύψιστη προτεραιότητα τώρα είναι η κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό ώστε να αποτραπεί επέκταση της σύγκρουσης ή διάχυσή της σε ανεξέλεγκτο επίπεδο, που θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».
Μιλώντας σε συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, Μοσταφά Μαντμπουλί στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Αίγυπτο και αραβικές χώρες για την «προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το παλαιστινιακό ζήτημα», όπως μεταδίδει το CNN.
Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι ο θεμελιώδης τρόπος για τη διευθέτηση της σύρραξης είναι «να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και η επίτευξη της ειρηνικής συνύπαρξης» μεταξύ των δύο πλευρών.
H ουδετερότητα της Κίνας
Κίνα και Ρωσία έχουν απευθύνει έκκληση για εκεχειρία, αλλά έχουν αρνηθεί να καταδικάσουν απερίφραστα τη Χαμάς σε αντίθεση με την εκδήλωση υποστήριξης προς το Ισραήλ από τις ΗΠΑ και ηγέτες ανά την Ευρώπη.
Η άρνηση του Σι Τζινπίνγκ να καταδικάσει τη Χαμάς έχει προκαλέσει οργή και απογοήτευση στο Ισράηλ και επικριτικά σχόλια από Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως και όταν αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος το Πεκίνο υποστηρίζει εντονότερα τους Παλαιστίνιους με τον υπουργό εξωτερικών Γουάνγκ Γι να καταδικάζει την περασμένη εβδομάδα τις ενέργειες του Ισραήλ, που «υπερβαίνουν το πεδίο της αυτοάμυνας». Ωστόσο, η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει να εμφανιστεί ως ουδέτερος μεσολαβητής στον πόλεμο και μάλιστα στέλνει αυτή την εβδομάδα τον ειδικό αποστελαμένο του, Ζάι Γιουν, στην περιοχή για να προωθήσει ειρηνευτικές συνομιλίες και για να πιέσει για εκεχειρία.
Όπως σημειώνει το CNN, η Κίνα έχει βαθιά οικονομικά συμφέροντα στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, τα οποία θέλει να διαφυλάξει πάση θυσία, ειδικά την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.