Μια διεθνής άσκηση διατήρησης της ειρήνης υπό τους κυανόκρανους ολοκληρώθηκε σήμερα στο κέντρο της Κίνας, με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να έχουν προσκληθεί κατ' εξαίρεση προκειμένου να παρακολουθήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα.
Οι στρατοί της Κίνας, του Πακιστάν, της Ταϊλάνδης και της Μογγολίας συμμετείχαν από τις 6 Σεπτεμβρίου σε αυτές τις ασκήσεις, που φέρουν τον τίτλο «Destin Commun 2021» (Κοινή Μοίρα 2021), στη στρατιωτική βάση Κεσάν, στη Ζουμαντιάν, στην επαρχία Χενάν.
Σε ένα τεράστιο πεδίο ασκήσεων, που περιβάλλεται από βουνά, 1.000 στρατιώτες με την μπλε στολή του ΟΗΕ κινητοποιήθηκαν για τα γυμνάσια αυτά.
Προκειμένου να αναδημιουργήσουν συνθήκες παρόμοιες με την πραγματικότητα επί του πεδίου, στρατιώτες ερμήνευσαν με τη σειρά τον ρόλο προσφύγων, χωρικών που συμμετέχουν σε έναν καβγά ή ακόμη ενόπλων που επιτίθενται σε δυνάμεις του ΟΗΕ.
Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα οργανώνει μια τέτοια διεθνή άσκηση διατήρησης της ειρήνης στο έδαφός της
Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, μπουλντόζες, ελικόπτερα και άρματα μάχης, όλα στα λευκά, με την ένδειξη UN (Ηνωμένα Έθνη), κινητοποιήθηκαν για το γεγονός.
Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα οργανώνει μια τέτοια διεθνή άσκηση διατήρησης της ειρήνης στο έδαφός της. Tο κινεζικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες για «ηγεμονισμό» και «μονομέρεια».
«''Κοινή μοίρα'' είναι μια έκφραση που χρησιμοποιεί συχνά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η οποία σκοπεύει να «καταδείξει την υποστήριξη της Κίνας στο πολυμερές σύστημα που επικεντρώνεται γύρω από τον ΟΗΕ», υπογράμμισε ο αντισυνταγματάρχης Λου Ζιανσίν, χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά στην Ουάσιγκτον.
Η Κίνα αριθμούσε στις 31 Ιουλίου 2.158 στρατιώτες σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης σε όλο τον κόσμο
Η Κίνα αριθμούσε στις 31 Ιουλίου 2.158 στρατιώτες σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.
Το γεγονός αυτό καθιστά την ασιατική χώρα την όγδοη στον κόσμο σε συνεισφορά στρατιωτών.
Τα κινεζικά στρατεύματα εμπλέκονται κυρίως στο Νότιο Σουδάν, στο Μαλί, στον Λίβανο και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Η Κίνα συμμετέχει σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ από το 1990 και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Από τότε έχει λάβει μέρος σε 25 από αυτές.