Η Κίνα αρνήθηκε την πρόσβαση του ΠΟΥ σε σπηλιές νυχτερίδων και περιοχές εκτροφής άγριων ζώων, σε περιοχή που θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.
Οπως σημειώνει η «NY Post», επικαλούμενη ρεπορτάζ της «Washington Post», οι επιστήμονες του ΠΟΥ προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες σπήλαια με νυχτερίδες στον νομό Ενσι, στην επαρχία Χουμπέι -δυτικά της Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός.
Οι επιστήμονες θέλουν επίσης να εξετάσουν κοντινές περιοχές εκτροφής άγριων ζώων, που, πριν από την πανδημία, ήταν γνωστό ότι εκτρέφουν χιλιάδες άγρια ζώα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ήταν ένας ενδιάμεσος ξενιστής για τη μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους και υποστηρίζουν ότι η διερεύνηση των αγροκτημάτων είναι ένα βασικό βήμα για τον προσδιορισμό της προέλευσης της πανδημίας, αναφέρει η έκθεση.
Κορωνοϊός: Η θεωρία με τη νυχτερίδα και τον άνθρωπο
Οι ερευνητές εξετάζουν τη μετάδοση που προκύπτει φυσικά, εκτός από τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός διέφυγε από ένα κινεζικό εργαστήριο. Μια πιθανή θεωρία που προκύπτει από τη φυσική μετάδοση θα μπορούσε να είναι ότι ο ιός μεταφέρθηκε από μια νυχτερίδα σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή. Το Πεκίνο, άλλωστε, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η πανδημία προέρχεται από αλλού.
Σύμφωνα με τα τοπικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, απαγορεύθηκε στις αγορές στην περιοχή Ενσι να πωλούν ζωντανά ζώα τον Δεκέμβριο του 2019, μόλις οκτώ ημέρες πριν η κινεζική κυβέρνηση αναγνωρίσει δημόσια ότι ένας νέος ιός εντοπίστηκε σε αγορά της Ουχάν.
Πηγή που σχετίζεται με την αλυσίδα αγοράς της Ουχάν είπε στη «The Post» ότι ορισμένα άγρια ζώα που πωλήθηκαν εκεί πριν από την πανδημία προέρχονταν από την επαρχία Χουμπέι, συμπεριλαμβανομένου του Ενσι.
Εκπρόσωπος, πάντως, της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν οι νυχτερίδες ή άγρια ζώα που εκτρέφονταν σε αγρόκτημα του Ενσι εξετάστηκαν για τον κορωνοϊό.