Κίνα: Απάντηση στις δηλώσεις Λαβρόφ για πυρηνικό πόλεμο -Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση - iefimerida.gr

Κίνα: Απάντηση στις δηλώσεις Λαβρόφ για πυρηνικό πόλεμο -Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση

kina
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ / Αρχείου / Russian Foreign Ministry Press Service via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα απάντησε με επίσημο τρόπο στις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, περί «υπαρκτού κινδύνου για πυρηνικό πόλεμο», καλώντας σε αυτοσυγκράτηση.

Μέσω του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν, η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη απάντησε στα όσα υποστήριξε τη Δευτέρα (25/4) ο Λαβρόφ, ο οποίος μέσω συνέντευξής του είπε ότι «ο κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο είναι υπαρκτός και σοβαρός» και ότι «δεν μπορεί να υποτιμηθεί». Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του κινεζικού ΥΠΕΞ, «κανείς δεν θέλει να δει το ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης, να επιτύχουν την ειρήνη το συντομότερο δυνατό και να αποφύγουν να επιβάλουν βαρύτερο τίμημα στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Κίνα: Πρέπει να σκεφτούμε γιατί η Ευρώπη παγιδεύτηκε ξανά στη γεωπολιτική σύγκρουση

Συνεχίζοντας, ο κ. Γουένμπιν επισήμανε: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, όλες οι πλευρές θα πρέπει -πρωτίστως- να υποστηρίξουν τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση για να αποτραπεί η επέκταση και η παράταση των συγκρούσεων (στην Ουκρανία). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σκεφτούμε γιατί η Ευρώπη παγιδεύτηκε ξανά στη γεωπολιτική σύγκρουση πάνω από 30 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πώς να οικοδομηθεί μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και πώς να ενισχυθεί το παγκόσμιο σύστημα διακυβερνητικής ασφάλειας».

Σε ερώτηση σχετικά με την προαναγγελία από πλευράς του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, ότι η χώρα του θα ενισχύσει την ικανότητά της στα πυρηνικά όπλα με ταχύτερο ρυθμό, ο Γουάνκ Γουένμπιν σχολίασε:

«Η Κίνα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο, να πραγματοποιήσει την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και να επιλύσει τα ζητήματα μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων. Με βάση την προαναφερθείσα θέση, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την επικοινωνία και τον συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα εργαστούμε από κοινού για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος της Κορεατικής Χερσονήσου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα αυστραλιανών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Πίτερ Ντάτον, είπε ότι είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει μια περιφερειακή σύγκρουση και πως η Αυστραλία θα πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για πόλεμο, απάντησε:

«Ορισμένοι Αυστραλοί πολιτικοί επιδιώκουν συχνά εγωιστικά πολιτικά κέρδη κάνοντας άγριες παρατηρήσεις για να σπιλώσουν την Κίνα και να φωνάζουν για πόλεμο. Τέτοιες αποκρουστικές κινήσεις γίνονται αντιληπτές από τον κινεζικό λαό και τη διεθνή κοινότητα».

Λαβρόφ: Η καλή θέληση έχει και τα όριά της

Όπως διαβεβαίωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα 25 Απριλίου, μιλώντας στην εκπομπή «Big Game» του Channel One, η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ωστόσο κατηγόρησε την Ουκρανία πως «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. «Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμορ Ζελένσκι, έναν «πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019», ότι «υποδύεται» πως διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) Αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν».

«Ο κίνδυνος για πυρηνικές συγκρούσεις δεν μπορεί να υποτιμηθεί»

Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων, τόνισε ακόμη ο κ. Λαβρόφ.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου. «Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», πρόσθεσε. Όπως συμπλήρωσε σχετικά, «η Ρωσία κάνει ήδη πολλά» για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ