Ανησυχία για την Κίνα: Αυξάνονται οι απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα για χιλιάδες πολίτες -Τι συμβαίνει - iefimerida.gr

Ανησυχία για την Κίνα: Αυξάνονται οι απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα για χιλιάδες πολίτες -Τι συμβαίνει

Ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενες απαγορεύσεις εξόδου από την Κίνα
Ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενες απαγορεύσεις εξόδου από την Κίνα / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα επιβάλλει σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους απαγόρευση εξόδου, προκαλώντας τεράστια ανησυχία, την ώρα που οι Αρχές λένε ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις έπειτα από τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών για την COVID-19.

Δεκάδες Κινέζοι και ξένοι πολίτες έχουν παγιδευθεί στη χώρα εξαιτίας των απαγορεύσεων εξόδου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομάδας δικαιωμάτων Safeguard Defenders.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, ανάλυση του Reuters διαπιστώνει εμφανή αύξηση των δικαστικών υποθέσεων που αφορούν τέτοιες απαγορεύσεις τα τελευταία χρόνια, και ξένα επιχειρηματικά λόμπι εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την παρούσα τάση.

«Από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία, το 2012, η Κίνα έχει επεκτείνει το νομικό τοπίο για τις απαγορεύσεις εξόδου και τις χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο, μερικές φορές εκτός νομικής επιχειρηματολογίας», αναφέρει η έκθεση Safeguard Defenders.

«Μεταξύ του 2018 και του Ιουλίου του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον πέντε νέοι ή τροποποιημένοι νόμοι προβλέπουν τη χρήση απαγορεύσεων εξόδου, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 15 συνολικά» δήλωσε η Laura Harth, διευθύντρια της εκστρατείας της ομάδας.

Κίνα: Οκταπλάσια αύξηση στις υποθέσεις απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα

Η Safeguard Defenders εκτιμά ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι Κινέζοι στους οποίους απαγορεύεται η έξοδος ανά πάσα στιγμή. Αναφέρει, επίσης, μια ακαδημαϊκή εργασία των Chris Carr και Jack Wroldsen από το 2022, που βρήκε 128 περιπτώσεις αλλοδαπών στους οποίους απαγορεύθηκε η έξοδος μεταξύ 1995 και 2019, συμπεριλαμβανομένων 29 Αμερικανών και 44 Καναδών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάλυση του Reuters στα αρχεία για τις απαγορεύσεις εξόδου από τη βάση δεδομένων του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κίνας δείχνει οκταπλάσια αύξηση των υποθέσεων που αναφέρουν απαγορεύσεις μεταξύ 2016 και 2022.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις στη βάση δεδομένων που αναφέρονται σε απαγορεύσεις εξόδου είναι αστικές και όχι ποινικές. Το Reuters δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αφορά ξένους ή πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα ανατροπής ή εθνικής ασφάλειας.

Τεράστια η αβεβαιότητα για τις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η Κίνα ενίσχυσε τον νόμο περί αντικατασκοπείας, επιτρέποντας την επιβολή απαγορεύσεων εξόδου σε οποιονδήποτε, Κινέζο ή αλλοδαπό, που βρίσκεται υπό έρευνα.

Οι ξένες επιχειρήσεις ανησυχούν για τον αυξημένο έλεγχο και την αόριστη διατύπωση της νομοθεσίας για την αντικατασκοπία, η οποία λέει ότι απαγορεύσεις εξόδου μπορούν να επιβληθούν σε όσους προκαλούν «βλάβη στην εθνική ασφάλεια ή σημαντική βλάβη στα εθνικά συμφέροντα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε μια εποχή που η Κίνα προσπαθεί προληπτικά να αποκαταστήσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, οι απαγορεύσεις εξόδου στέλνουν ένα πολύ μεικτό μήνυμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Reuters το επιμελητήριο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ