Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κλιμακώνεται, καθώς η Κίνα αντεπιτίθεται στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ με δικά της μέτρα.
Το Πεκίνο στοχεύει συγκεκριμένα αμερικανικά αγαθά με αντίποινα, επιβάλλοντας δασμούς, μεταξύ άλλων μέτρων, ως απάντηση στον γενικό δασμό 10% που εισήγαγε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για όλες τις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Σε κάποιον βαθμό, αυτή η ανταλλαγή μέτρων δεν είναι κάτι νέο και βασίζεται στη μακροχρόνια εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, με δασμούς να έχουν ήδη επιβληθεί (ή να έχει απειληθεί η εφαρμογή τους) σε διάφορα αγαθά από το 2018.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, οπότε μια συμφωνία μπορεί ακόμα να επιτευχθεί. Ωστόσο, αν η Κίνα προχωρήσει με την απάντησή της στις 10 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματίσει, ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος;
Το BBC αναλύει την απάντηση της Κίνας στους αμερικανικούς δασμούς.
Άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Μέρος των αντίμετρων της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ είναι η επιβολή δασμών 10% στον αμερικανικό άνθρακα και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και 15% στο αργό πετρέλαιο.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που επιθυμούν να εισάγουν ορυκτά καύσιμα από τις ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνουν τον σχετικό δασμό.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, κυρίως από την Ινδονησία, αλλά και από τη Ρωσία, την Αυστραλία και τη Μογγολία.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει αυξήσει τις εισαγωγές LNG από τη χώρα, με τους όγκους σχεδόν διπλάσιους από το 2018, σύμφωνα με κινεζικά τελωνειακά δεδομένα.
Ωστόσο, το συνολικό εμπόριο ορυκτών καυσίμων είναι περιορισμένο, με τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ να αποτελούν μόλις το 1,7% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας το 2023, γεγονός που δείχνει ότι η Κίνα δεν εξαρτάται από τις ΗΠΑ και έτσι ο αντίκτυπος στην οικονομία της μπορεί να είναι περιορισμένος.
Η Ρεμπέκα Χάρντινγκ, οικονομολόγος εμπορίου και διευθύνουσα σύμβουλος του Centre for Economic Security, δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να προμηθευτεί περισσότερες ποσότητες από τη Ρωσία, από την οποία ήδη αγοράζει φθηνό πετρέλαιο λόγω της ανάγκης της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, με πολλούς πελάτες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεωργικά μηχανήματα, pick-up και μεγάλα αυτοκίνητα
Εκτός από τα καύσιμα, η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς 10% σε γεωργικά μηχανήματα, pick-up και ορισμένα μεγάλα αυτοκίνητα.
Ωστόσο, η Κίνα δεν εισάγει πολλά pick-up από τις ΗΠΑ και προμηθεύεται τα περισσότερα αυτοκίνητά της από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, οπότε ο δασμός 10% δεν θα επηρεάσει σημαντικά τους καταναλωτές.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επενδύσει σε γεωργικά μηχανήματα για να αυξήσει την παραγωγή και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, ενισχύοντας την επισιτιστική της ασφάλεια.
Ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics, δήλωσε ότι τα μέτρα δασμών είναι «αρκετά μετριοπαθή, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις κινήσεις των ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ότι τα στοχευμένα αγαθά της Κίνας αντιπροσωπεύουν περίπου 20 δισ. δολάρια ετήσιων εισαγωγών, δηλαδή περίπου το 12% των συνολικών εισαγωγών της Κίνας από τις ΗΠΑ.
«Αυτό απέχει πολύ από τα πάνω από 450 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά αγαθά που στοχεύουν οι ΗΠΑ».
Έρευνα για την Google
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης μη δασμολογικά μέτρα, όπως μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Google.
Δεν είναι σαφές τι θα περιλαμβάνει η έρευνα, αλλά οι υπηρεσίες αναζήτησης της Google είναι αποκλεισμένες στην Κίνα από το 2010.
Ωστόσο, η Google εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην Κίνα μέσω εφαρμογών και παιχνιδιών, συνεργαζόμενη με τοπικούς προγραμματιστές.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων της Google, γεγονός που δείχνει ότι αν η εταιρεία διακόψει πλήρως τις δραστηριότητές της στη χώρα, το πλήγμα δεν θα είναι σημαντικό.
Προσθήκη της Calvin Klein στη λίστα «μη αξιόπιστων οντοτήτων»
Η Κίνα πρόσθεσε την PVH, την αμερικανική εταιρεία που κατέχει τις Calvin Klein και Tommy Hilfiger, στη λίστα «μη αξιόπιστων οντοτήτων», κατηγορώντας την για «διακρίσεις στη μεταχείριση κατά κινεζικών επιχειρήσεων».
Η λίστα δημιουργήθηκε το 2020, εν μέσω εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις.
Για τις Calvin Klein και Tommy Hilfiger, αυτό σημαίνει δυσκολίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κίνα, πιθανές κυρώσεις, πρόστιμα και ανάκληση βίζας για ξένους υπαλλήλους τους. Επίσης, αναμένονται έλεγχοι σε εργοστάσια των εταιρειών από τις κινεζικές αρχές.
Έλεγχοι εξαγωγών σε σπάνια μέταλλα
Εκτός από τους δασμούς, η Κίνα επέβαλε ελέγχους εξαγωγών σε 25 σπάνια μέταλλα, σημαντικά για ηλεκτρονικά προϊόντα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η Κίνα κατέχει την τεχνογνωσία στην επεξεργασία αυτών των μετάλλων, παράγοντας σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η λίστα περιλαμβάνει το βολφράμιο, κρίσιμο για τη βιομηχανία αεροδιαστημικής.
Ωστόσο, τα κρίσιμα μέταλλα που εισάγει η Κίνα από τις ΗΠΑ για την παραγωγή τσιπ, φαρμακευτικών ειδών και εξοπλισμού αεροδιαστημικής δεν επηρεάζονται από τα μέτρα.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν σημαντικά, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να εξασφαλίσουν άδειες, διαδικασία που διαρκεί αρκετές εβδομάδες.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο, ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει η Ουκρανία να εγγυηθεί την προμήθεια περισσότερων σπάνιων μετάλλων σε αντάλλαγμα για τα 300 δισ. δολάρια στήριξης στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.