Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προσέφερε την «απόλυτη υποστήριξη» της Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα σε μήνυμα που απηύθυνε σήμερα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταδίδει κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Ο Κιμ Γιονγκ Ούν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον ομόλογο του επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ρωσίας, χώρας που συγκαταλέγεται στους λιγοστούς συμμάχους της Βόρειας Κορέας.
Μήνυμα Κιμ σε Πούτιν
Το μήνυμα που μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA χωρίς να αναφέρεται ρητώς στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στην εμπλοκή της Μόσχας σε ένοπλη σύρραξη, εξαίρει τη «σωστή απόφαση και την καθοδήγηση του κ. Πούτιν (…) για την αποτροπή των αυξανόμενων απειλών από εχθρικές δυνάμεις».
Ο βορειοκορεατικός λαός προσφέρει «την απόλυτη υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στον ρωσικό στον σκληρό αγώνα του για να προασπίσει την ιερή υπόθεση της διατήρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, της ανάπτυξης και των συμφερόντων της χώρας του έναντι των αυθαίρετων και αυταρχικών πρακτικών των ιμπεριαλιστών».
«Η δικαιοσύνη είναι σίγουρο πως θα νικήσει και ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να προσθέτει δόξα στη νικηφόρα ιστορία» του, πρόσθεσε, καλώντας για «στενότερη στρατηγική συνεργασία».
Η Βόρεια Κορέα έχει χαρακτηρίσει «πόλεμο δι’ ενδιαμέσων» των ΗΠΑ με σκοπό την καταστροφή της Ρωσίας τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταδικάζει τη δυτική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα πως έστειλε πυραύλους στη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ διέψευσε.
Η Ουάσιγκτον ανέφερε κατόπιν, τον Μάρτιο, πως έχει αποδείξεις ότι η Μόσχα επιδίωξε να εξασφαλίσει όπλα από τη Βόρεια Κορέα για την επίθεση στην Ουκρανία με αντάλλαγμα βοήθεια σε τρόφιμα, καθώς η οικονομία και η γεωργία της ασιατικής χώρας είναι συντρίμμια.
Καθώς είναι κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία αντιτάσσει το βέτο της για καιρό στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των προγραμμάτων της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρά το ότι οι βορειοκορεατικές οπλικές δοκιμές πολλαπλασιάστηκαν.