Ένα νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές παρουσίασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ, σχεδιασμένη να προβάλει τη στρατιτωτική ισχύ της Βόρειας Κορέας εντός και εκτός συνόρων, χωρίς να προκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ.
O νέος ICBM, που σύμφωνα με ειδικούς φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος αυτού του είδους της Βόρειας Κορέας, παρουσιάστηκε πάνω σε όχημα μεταφοράς, που διέθετε τουλάχιστον 22 τροχούς, στο φινάλε της παρέλασης για την 75η επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.
Φαίνεται ότι είναι μια επιμηκυμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-15, στη δοκιμή του οποίου είχε προχωρήσει η Βόρεια Κορέα τον Νοέμβριο του 2017, και δείχνει σχεδιασμένος να μεταφέρει μεγάλο φορτίο, όπως πολλαπλές κεφαλές που θα μπορούσε να ξεγλιστρήσουν από αμυντικά συστήματα. «Ο νέος ICBM είναι σχεδόν σίγουρα το νέο στρατηγικό όπλο του Κιμ Γιονγκ Ουν, που είχε υποσχεθεί να παρουσιάσει στον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2019», λέει ο συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, Ανκίτ Πάντα. «Η Βόρεια Κορέα εργαζόταν πάνω σ’ αυτό το σύστημα ενώ συνέχιζε τις διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Στην ομιλία του ο Κιμ ορκίστηκε ότι θα εξαπολύσει το οπλοστάσιο της χώρας του αν δεχθεί απειλές, αλλά απέφυγε να κατονομάσει τις ΗΠΑ και έδειξε πρόθυμος για επανέναρξη σε κάποιο βαθμό των σχέσεων με την αντίπαλη Νότια Κορέα, όταν υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την πολεμική αποτρεπτική μας ικανότητα για να αποτρέψουμε κάθε είδους απόπειρες και απειλές – περιλαμβανομένων και των πυρηνικών που επισείονται συνεχώς από εχθρικές δυνάμεις. Αλλά αν προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας τη στρατιωτική τους ισχύ θα κινητοποιήσω προληπτικά τις ισχυρότερες επιθετικές μας δυνάμεις και θα τους τιμωρήσουμε», διεμήνυσε ο ηγέτης του στυγνού, καταπιεστικού καθεστώτος.
«Η ομιλία του Κιμ ήταν μετριασμένη και έδειχνε σχεδόν σκόπιμα να αποφεύγει να προκαλέσει τον Τραμπ πριν τις εκλογές, εξυπηρετώντας παράλληλα εσωτερικούς στόχους για ενίσχυση της ενότητας», σχολίασε ο Duyeon Kim του Center for a New American Security στη Σεούλ. «[Ο Κιμ] έκανε επίσης λόγο για “πολεμική αποτρεπτική ικανότητα” κι όχι “πυρηνική” επιχειρώντας παράλληλα να εμφανίσει τα πυρηνικά του όπλα ως αμυντικά συστήματα», πρόσθεσε. Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ωστόσο, όπως σχολιάζει το Βloomberg, έδειξε πόσο εξελίχθηκε το οπλικό πρόγραμμα του Κιμ την τελευταία διετία, παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η Βόρεια Κορέα «δεν συνιστά πλέον πυρηνική απειλή» κι υπογράμμισε ότι η Πιονγιάνγκ θα παραμείνει μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές προκλήσεις για τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.