Την άρση της ασυλίας 34 βουλευτών, περιλαμβανομένου και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - κι ενώ η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου - ζητά η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αίτημα που υπέβαλε τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.
Ο Κιλιτσντάρολγου - συχνός στόχος μηνύσεων από τον Ερντογάν - είναι ένα από τα πέντε ανώτερα στελέχη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), την άρση της ασυλίας των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως και 23 βουλευτών του φιλοκουρδικού αριστερού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ενός βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Περιφερειών (DBP), ενός από το Κόμμα των Τούρκων Εργαζομένων, ενός ανεξάρτητου και του ηγέτη του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού «Κόμματος Νίκης», Ουμίτ Οζντάγ.
Σύμφωνα με το CNN Turk ανάλογο αίτημα υπέβαλε η κυβέρνηση Ερντογάν και για δύο βουλευτές του κυβερνώντος «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP). Ο Κιλιτσντάρογλου και τα άλλα στελέχη του CHP φέρονται να κατηγορούνται για φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με τίτλο: «Το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν σε 21 ερωτήσεις».
Από τον Μάιο του 2016 Τούρκοι βουλευτές αντιμετωπίζουν δίωξη αφότου το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, -ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ερντογάν - υποστήριξαν πρόταση του ΑΚΡ για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών, ώστε να μπορούν να δικάζονται. Ο κυβερνών συνασπισμός ΑΚΡ-ΜΗΡ έχει την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου μπορεί να προωθήσει την άρση της ασυλίας βουλευτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη ή να δικαστούν στο δικαστήριο.
Η κυβέρνηση Ερντογάν ενέτεινε τα τελευταία χρόνια την καταστολή εις βάρος του HDP, με δεκάδες βουλευτές του κόμματος να χάνουν την ασυλία τους και σχεδόν όλους τους δημάρχους που εκλέγονται με το κόμμα, να παύονται και να αντικαθίστανται από εντολοδόχους διορισμένους από την κυβέρνηση, ενώ εκατοντάδες μέλη του HDP, περιλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, να έχουν φυλακιστεί με κατηγορίες τρομοκρατικής δράσης.
Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί το HDP ότι ενεργεί προς το συμφέρον του PKK, κάτι που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απεφάνθη τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η άρση της βουλευτικής ασυλίας 40 βουλευτών του HDP και η δίκη τους στις 20 Μαΐου 2016 συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και της ελευθερίας της έκφρασης.