Για κυνική απόπειρα του Βλαντίμιρ Πούτιν να αξιοποιήσει προς το συμφέρον του την τριήμερη εκεχειρία την ώρα που η Μόσχα θα φιλοξενεί στις 9 Μαΐου ξένους ηγέτες για την παρέλαση της Νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, κάνουν λόγο στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι αμφισβητεί ανοικτά τα κίνητρα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου. «Τώρα, για άλλη μια φορά, προχωράει σε μια ακόμη προσπάθεια χειραγώγησης: για κάποιο λόγο, όλοι υποτίθεται ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 8 Μαΐου πριν από την κατάπαυση του πυρός - απλώς για να εξασφαλίσουν στον Πούτιν σιωπή για την παρέλασή του. Εκτιμάμε τις ανθρώπινες ζωές, όχι τις παρελάσεις. Γι' αυτό πιστεύουμε - και ο κόσμος πιστεύει - ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μέχρι τις 8 Μαΐου», σχολίασε σε ανακοίνωσή του, αργά τη Δευτέρα.
Και πρόσθεσε: «η εκεχειρία δεν πρέπει να είναι μόνο για λίγες μέρες, μόνο και μόνο για να επιστρέψει μετά στους φόνους. Πρέπει να είναι άμεση, πλήρης και άνευ όρων - για τουλάχιστον 30 ημέρες, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό είναι το θεμέλιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική διπλωματία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Οι δυνάμεις του Πούτιν έσπασαν εντός ολίγων ωρών από την έναρξή της την πασχαλινή εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς ο Ρώσος πρόεδρος και επέρριψαν στο Κίεβο την ευθύνη, ενώ επανέλαβαν τους πλήρεις κλίμακας βομβαρδισμούς αμέσως μετά το Πάσχα.
Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί για τη Ρωσία τον θρίαμβο επί της ναζιστικής Γερμανίας κι έχει εξελιχθεί επί των ημερών του Πούτιν σε «σύμβολο της σύγχρονης μιλιταριστικής της ιδεολογίας», σχολιάζει το Politico. Ο Πούτιν θα υποδεχθεί ξένους ηγέτες για την παρέλαση στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.
«Ο Πούτιν χρειάζεται εκεχειρία το τριήμερο 8-11 Μαΐου για να μη χρειαστεί να κρύψει τον Σι Τζινπίνγκ και άλλους επίτιμους προσκεκλημένους στο μαυσωλείο του Λένι από τα ουκρανικά drones», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ανατόλι Αμελιν, CEO και ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης «Ουκρανικό Ινστιτούτο για το Μέλλον».
Παρά την πίεση από τις δυνάμεις του Πούτιν οι Ουκρανοί διεξάγουν μια επιτυχημένη βομβιστική εκστρατεία κατά ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δεξαμενών καυσίμων και αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ έχουν πλήξει πολλές φορές τη Μόσχα με drones στα τρία και πλέον χρόνια που μαίνεται ο πόλεμος. Ένα ουκρανικό drone μάλιστα έπεσε στην οροφή του Κρεμλίνου τον Μάιο του 2023, ενώ η τελευταία επίθεση στη Μόσχα καταγράφηκε τον περασμένο μήνα με τη ρωσική αεράμυνα να καταρρίπτει τουλάχιστον 91 ουκρανικά drones.
«[Ο Πούτιν] θέλει ακόμη και τώρα να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στον λαό του ότι η Ρωσία είναι μια νικηφόρα μεγάλη δύναμη. Η Ρωσία έχει πάψει να είναι μεγάλη δύναμη και αυτό το κατάφερε η Ουκρανία. Γιατί μια “μεγάλη δύναμη” δεν γίνεται να βλέπει τμήμα της επικράτειάς της κατεχόμενο από μια μικρότερη δύναμη», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ουκρανικής Βουλής Ολεξάντερ Μερέζντκο αναφερόμενος στην κατοχή μικρού τμήματος της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ.
Ο ίδιος τόνισε ότι με την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας ο Πούτιν προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν απορρίπτει πλήρως το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε, όμως, ότι στην Ουκρανία γνωρίζουν ότι κάθε φορά που η Μόσχα ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός, συγκεντρώνει περισσότερα όπλα και δυνάμεις για μια νέα ισχυρότερη επίθεση.