Σε μια ιστορική τελετή, που ξεκίνησε στο Λονδίνο και ολοκληρώθηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ, οι Βρετανοί είπαν χθες το τελευταίο «αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
Στο τέλος της λειτουργίας που έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, σύμβολα της μοναρχίας της βασίλισσας.
Το σπάσιμο της ράβδου από τον αυλάρχη και η τοποθέτησή της μπροστά στο φέρετρο συμβολίζουν το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη. H βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε στην Ιστορία, με το φέρετρο να βυθίζεται -υπό τους ήχους της γκάιντας- χωρίς τα βασιλικά της σύμβολα, στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο.
Η βασιλική οικογένεια, σε μια ιδιωτική τελετή, παρέστη στον ενταφιασμό της βασίλισσας, η οποία βρίσκεται πλέον μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο, που πέθανε πριν από έναν χρόνο.
Η ημέρα της κηδείας είχε πλήθος συμβολισμών για την ίδια τη βασίλισσα, αλλά και για τη βρετανική μοναρχία. Η αφαίρεση των βασιλικών συμβόλων σηματοδοτεί το τέλος της υπηρεσίας της προς τη Βρετανία, στην οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή.
Τα δάκρυα της βασιλικής οικογένειας
Βουρκωμένος ο νέος βασιλιάς Κάρολος -ο οποίος αρκετές φορές εθεάθη να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του-, ενώ συγκινημένα ήταν και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η 12η μονάρχης η ταφή της οποίας έγινε στο Ουίνδσορ, ενώ το ταξίδι της προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου ήταν μακρύ. Ξεκίνησε στο κάστρο του Μπαλμόραλ, όταν πέθανε πριν 11 ημέρες, και ολοκληρώθηκε με μια ιδιωτική τελετή.
Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας μεταφέρθηκε στην ιστορική εκκλησία συνοδευόμενη από τον διάδοχό της, βασιλιά Κάρολο Γ’, την πριγκίπισσα Άννα και τους άλλους δύο γιους της, πρίγκιπα Άντριου, ντυμένο με πολιτικά ρούχα, και Έντουαρντ.
Στη δεύτερη σειρά βρίσκονταν ο πρώτος στη λίστα της διαδοχής και πλέον πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ. Δίπλα του βρισκόταν ο πρίγκιπας Χάρι και ο ξάδερφός τους Πίτερ Φίλιπς.
Η βασιλική οικογένεια συνόδευσε τη βασίλισσα σε κάθε πομπή. Ήταν πίσω από το φέρετρό της όταν μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα από τη Βουλή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, αλλά και αργότερα, όταν μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία μεταφέρθηκε με στρατιωτικές τιμές στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.
Η παρουσία του πρίγκιπα Τζορτζ και της πριγκίπισσας Σάρλοτ, η οποία ξέσπασε σε κλάματα, έδειξαν ότι υπάρχει ενότητα και δύναμη στο Μπάκιγχαμ.
Σχεδόν 7,7 δισ. θεατές παρακολούθησαν την κηδεία
Η χθεσινή κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' ήταν ένα ασύλληπτο σε νούμερα τηλεοπτικό και διαδικτυακό γεγονός, που πέρασε στην Ιστορία.
Πριν από 70 χρόνια, η ενθρόνιση της Ελισάβετ Β’, το μακρινό 1953, ήταν ένα από τα πρώτα γεγονότα που καλύφθηκαν τηλεοπτικά, ζωντανά από το BBC, σε μια εποχή κατά την οποία ελάχιστα σπίτια διέθεταν τηλεοράσεις.
Σήμερα, όπου κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον μια τηλεόραση και smartphones, εκατομμύρια άνθρωποι προτίμησαν την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στους δρόμους του Λονδίνου.
Λαοθάλασσα «πλημμύρισε» το Λονδίνο
Η Daily Mail εκτιμά ότι έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν την κηδεία, ενώ οι σιδηρόδρομοι είχαν προγραμματίσει επιπλέον 250 δρομολόγια τρένων για τους προσκυνητές.
Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την τελετή, 125 κινηματογράφοι τη μετέδωσαν ζωντανά.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 300.00 άνθρωποι πέρασαν από την αίθουσα από την Πέμπτη, όταν και δόθηκε η δυνατότητα στον λαό να αποχαιρετήσει τη σορό της βασίλισσας, με τις ουρές να φτάνουν τα 8 χιλιόμετρα, ενώ η αναμονή μπορεί να έφτανε ακόμη και τις 17 ώρες!
Στο κέντρο της αγγλικής πρωτεύουσας στήθηκαν πάνω από 36 χιλιόμετρα κιγκλιδωμάτων και φραγμών για να κρατούν το πλήθος σε ορισμένα σημεία γύρω από τους χώρους απ' όπου ήταν προγραμματισμένο να περάσει η πομπή. Στη διαδρομή για το παλάτι του Ουίνδσορ βρέθηκαν 100.000 άνθρωποι.
Ιστορική παγκόσμια τηλεθέαση
Τα βρετανικά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι την κηδεία της βασίλισσας παρακολούθησαν περίπου 4 δισ. τηλεθεατές, ενώ η Washington Post σημειώνει ότι την κηδεία παρακολούθησαν τηλεοπτικά έως και 7,7 δισ. θεατές. Αν όχι ολόκληρη, τουλάχιστον ορισμένα αποσπάσματα.
Η κηδεία της Ελισάβετ Β' ξεπέρασε -σύμφωνα με αναλυτές- σε τηλεοπτικό ενδιαφέρον τον γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα το 1981, με τη χρήση VHS να συμβάλλει και στην εγγραφή του.
Την ημέρα του θανάτου, όσο τα βρετανικά δίκτυα είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους προκειμένου να μεταδώσουν πληροφορίες για την «υπό ιατρική παρακολούθηση Ελισάβετ», μόνο στη Βρετανία περίπου 33 εκατ. θεατές άνοιξαν την τηλεόραση κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα. Γύρω στις 18:30 τοπική ώρα, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος από το BBC, οι θεατές ήταν 10 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την Daily Mail, πάνω από 4,1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι παρακολούθησαν τηλεοπτικά την κηδεία. Πρόκειται για σχεδόν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη. Την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα είχαν παρακολουθήσει 2,5 δισ. άνθρωποι το 1997, ενώ 3,6 δισ. άτομα είδαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.
Την κηδεία παρακολούθησαν σε όλον τον πλανήτη πλήθη που συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από βρετανικές πρεσβείες, προξενεία και καφετέριες, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους.
Παγκόσμιοι ηγέτες κρατών στο Λονδίνο
Στο Αββαείο του Γουέστμινστερ είχαν προσκληθεί 2.000 καλεσμένοι, πολλοί από τους οποίους υψηλοί, πέρα από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά και επιλεγμένα μέλη του προσωπικού του βασιλικού οίκου.
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αρχηγών κρατών απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και αρχηγούς κρατών της Κοινοπολιτείας.
«Αστακός» το Λονδίνο
Περίπου 6.000 στρατιωτικοί συμμετείχαν στο περίπλοκο τελετουργικό των 10 ημερών από τον θάνατο ως την κηδεία της βασίλισσας. Συγκεκριμένα, 4.416 από τον Στρατό Ξηράς, 847 από το Ναυτικό και 686 από την Πολεμική Αεροπορία αποχαιρέτησαν την αρχηγό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με 175 αξιωματικούς από χώρες της Κοινοπολιτείας.
Οι στρατιωτικοί ήταν 1.650 στην κηδεία, με καθήκοντα προστασίας της τελετής ή της συμμετοχής στην τιμητική φρουρά. Συμπαραστάτες ήταν πάνω από 10.000 αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.
Στην τελευταία της κατοικία η βασίλισσα Ελισάβετ, πλάι στον πρίγκιπα Φίλιππο
Στην τελευταία της κατοικία αναπαύεται από χθες η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, η οποία ετάφη μαζί με τον επί 73 χρόνια σύζυγό της Φίλιππο, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, σε μια ιδιωτική τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσία μόνο μελών της βασιλικής οικογένειας.
Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στο ίδιο παρεκκλήσι έχουν ταφεί οι γονείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.
Ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών απ' όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο κάστρο Ουίνδσορ για το ύστατο «χαίρε» στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας.
Το φέρετρο βυθίστηκε στη βασιλική κρύπτη
Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε χθες από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.
Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό.
Στη συνέχεια η σορός της βασίλισσας βυθίστηκε στη βασιλική κρύπτη.