Αν είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορείς να αποφύγεις το λεωφορείο. Τουλάχιστον αυτό θα ισχύσει όσον αφορά τη μεταφορά του Τζο Μπάιντεν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Οι υλικοτεχνικές προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων ηγετών και αξιωματούχων σε βρετανικό έδαφος από την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1965, και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης της κηδείας ανησυχούν πως η συγκέντρωση περισσότερων από 100 βασιλιάδων, βασιλισσών και αρχηγών κρατών θα φράξει τους δρόμους γύρω από το Αβαείο του Γουεστμίνστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
Ενώ πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να μεταβούν με κοινόχρηστο λεωφορείο από μια άγνωστη τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο, θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τους πιο επιφανείς, σύμφωνα με την εφημερίδα «The UK Times». Όπως ο Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να καταφθάσει με το πολυτελές αυτοκίνητό του.
Το πολυτελές όχημα του Τζο Μπάιντεν
Το «θηρίο», η Cadillac του Αμερικανού προέδρου, αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων, διαθέτει κάμερες νυχτερινής όρασης και θωράκιση 8 ιντσών. Οι πόρτες του ζυγίζουν όσο αυτές ενός αεροσκάφους Boeing 757 και τα ελαστικά του είναι run-flats, ώστε το όχημα να κινείται ακόμα και αν ξεφουσκώσουν. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε για να αντέχει σε χημικές και βιολογικές επιθέσεις, καθώς και σε σφαίρες και εκρήξεις.
Μάλλον, όμως, δεν θα είναι ο μόνος ηγέτης κράτους που θα αποφύγει το λεωφορείο. Με βάση τις ανησυχίες για την ασφάλεια, και άλλοι ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ο Χέρτσογκ του Ισραήλ και ο Ναρουχίτο της Ιαπωνίας είναι πιθανό να έχουν το δικό τους μεταφορικό μέσο.
Προσκλήσεις για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ αυστηρά στον εκπρόσωπο του κάθε κράτους και στον συνοδό του
Όλες οι χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθούν να στείλουν εκπρόσωπο στην τελετή, και οι αντιπροσωπείες θα είναι μικρότερες από το συνηθισμένο. Όλες οι χώρες έχουν ενημερωθεί πως η μέγιστη κατανομή των θέσεών τους περιορίζεται στον αρχηγό του κράτους ή στον αντιπρόσωπο συν τον συνοδό του.
Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ απηύθυναν προσωπική πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στη σύζυγό του το βράδυ του Σαββάτου, με το ζεύγος να αποδέχεται την πρόσκληση την Κυριακή.
Η λίστα των προσκεκλημένων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά, παρά τον πόλεμο με την Ουκρανία, η Ρωσία αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον πρεσβευτή της, όπως και η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τους «Times».
Άγνωστο εάν έχουν σταλεί προσκλήσεις σε Ομπάμα, Τραμπ, Μπους και Κλίντον
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν θα παραστούν κι άλλοι πρώην πρόεδροι στην κηδεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Politico, στην κηδεία θα κληθούν μόνον οι αρχηγοί κράτους, με έναν συνοδό. Το Παλάτι όμως μπορεί να εκδώσει προσωπικές προσκλήσεις σε όποιον επιλέξει, αν και δεν έχει πει ακόμη εάν θα υπάρξουν προσκλήσεις για τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ, τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα, τον Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Λόρα ή τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον.
Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ συνάντησε τη βασίλισσα Ελισάβετ δύο φορές ως πρόεδρος: πρώτα στο κάστρο Ουίνδσορ για τσάι το 2018 και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια επίσημης κρατικής επίσκεψης το επόμενο καλοκαίρι.
Οι Ομπάμα είχαν λάβει μια σπάνια πρόσκληση να κοιμηθούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψής τους στη Βρετανία το 2011.
Ο Μπους ήταν ο τελευταίος πρόεδρος που φιλοξένησε τη βασίλισσα Ελισάβετ στην Αμερική, όταν παρέθεσε επίσημο δείπνο γι’ αυτήν τον Μάιο του 2007 στον Λευκό Οίκο. Και ο Μπάιντεν ήταν ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που τη συνάντησε, όταν μαζί με τη σύζυγό του ήπιαν τσάι με τη μονάρχη στο κάστρο Ουίνδσορ το 2021.
Η εκπρόσωπος Τύπου, Καρίν Ζαν Πιερ, δήλωσε χθες πως η πρόσκληση ήρθε από το γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου αργά το βράδυ του Σαββάτου και ο Μπάιντεν την αποδέχθηκε επίσημα το πρωί της Κυριακής.
«Η πρόσκληση που δόθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν μόνο για τον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου. Απέφυγε να πει εάν είχαν προσκληθεί πρώην πρόεδροι ή διάσημοι Αμερικανοί στην κηδεία της βασίλισσας. «Όσον αφορά τις προσκλήσεις, θα σας παραπέμψω στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην κυβέρνησή τους, για το πρωτόκολλο αυτό», σημείωσε.
Πάντως, δεν είναι ασυνήθιστο για τους πρώην προέδρους να παρευρίσκονται σε κρατικές κηδείες παγκόσμιων ηγετών. Στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, το 2013, παρέστησαν τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι: ο τότε πρόεδρος Ομπάμα, ο Μπους, ο Κλίντον και ο Τζίμι Κάρτερ. Ο Μπους ταξίδεψε με το Air Force One μαζί με τον Ομπάμα στη Νότια Αφρική.