Οι influencers που επηρεάζουν την πολιτική σκηνή της Ιταλίας: Πώς οι Κιάρα Φεράνι και Fedez διαμορφώνουν την κοινή γνώμη - iefimerida.gr

Οι influencers που επηρεάζουν την πολιτική σκηνή της Ιταλίας: Πώς οι Κιάρα Φεράνι και Fedez διαμορφώνουν την κοινή γνώμη

Η Κιάρα Φεράνι με τον σύζυγό της, τον ράπερ Fedez
Η Κιάρα Φεράνι με τον σύζυγό της, τον ράπερ Fedez/Φωτογραφία: Instagram/Fedez
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Οι δυο τους είναι γνωστοί ως Ferragnez -το πιο ισχυρό ζευγάρι influencer της Ιταλίας. Αν και τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως επηρεάζουν όλο και περισσότερο την πολιτική γνώμη. Και οι πολιτικοί είναι απελπισμένοι να μοιραστούν λίγη από τη λάμψη τους. Ο λόγος, φυσικά, για την Κιάρα Φεράνι και τον σύζυγό της Fedez.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Fedez, ένας ράπερ, και η Κιάρα Φεράνι, μια διάσημη fashion blogger, φέρονται να βγάζουν 60.000 ευρώ για κάθε τους ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους οπαδούς τους να φτάνουν σχεδόν σε μέγεθος όσο ο πληθυσμός του Καναδά.

Fedez και Κιάρα Φεράνι μοιράζονται ένα φιλί
Fedez και Κιάρα Φεράνι μοιράζονται ένα φιλί

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες το ζευγάρι φαίνεται πως εκτός από τις διαφημίσεις για brands, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον πολιτικό ακτιβισμό, προκαλώντας την πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Τα ζητήματα που τους απασχολούν

Σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ο κορωνοϊός αλλά και η φυλετική βία, η Κιάρα Φεράνι και ο σύζυγός της έχουν χρησιμοποιήσει την επιρροή τους στα social media για να προωθήσουν τις σκέψεις τους, να συγκεντρώσουν χρήματα και να «την πέσουν» σε πολιτικούς. Έχουν καθοδηγήσει τους οπαδούς τους να ακολουθήσουν τη σελίδα Instagram ενός πολιτικού σχετικά με ένα νομοσχέδιο για τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Έχουν χρηματοδοτήσει πόρους για ένα νοσοκομείο. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Fedez τράβηξε την προσοχή της Ιταλίας όταν κατηγόρησε έναν κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό πως προσπάθησε να τον λογοκρίνει κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολιτική άνοδός τους αντιπροσωπεύει μια νέα στροφή σε μια μακροχρόνια δυναμική στην Ιταλία: τη δυσπιστία των Ιταλών στα πολιτικά κόμματα και την ελίτ. Η επιφυλακτικότητα αυτή έχει πάρει διάφορες μορφές με την πάροδο των χρόνων: Τη δεκαετία του 1990, οι Ιταλοί είδαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μετατρέπεται από βαρόνος των ΜΜΑ σε πρωθυπουργό. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο ίδρυσε το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Τώρα, ο Fedez και η Κιάρα Φεράνι έχουν γίνει οι τελευταίες φιγούρες στο πολιτιστικό και πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας που αντηχούν στο κοινό της γενιάς Z. Και οι πολιτικοί όλων των ιδεολογιών της χώρας παρατάσσονται για να τους επαινέσουν, να τους γοητεύσουν και να «αγκαλιάσουν» τα διαδικτυακά τους βίντεο, όλοι με την ελπίδα πως θα κλέψουν λίγη από τη λάμψη τους.

Εθνικοί ήρωες στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ο Fedez και η Φεράνι έγιναν εθνικοί ήρωες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία, μια σκληρή περίοδος για τη χώρα που δοκιμάστηκε όσο λίγες με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να φτάνει στα όριά του, παρέχοντας ταυτόχρονα μια προεπισκόπηση του τι επρόκειτο να συναντήσει ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Το διάσημο ζευγάρι κατέφυγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει –με τον δικό του τρόπο– στην ενίσχυση του προβληματικού νοσοκομείου του Μιλάνου, ζητώντας δωρεές. Σε μικρό χρονικό διάστημα είχαν συγκεντρώσει εκατομμύρια, επιτρέποντας στο νοσοκομείο να δημιουργήσει μια νέα πτέρυγα κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τότε πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ενημερώθηκε. Κάλεσε τους Fedez και Φεράνι προσωπικά προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για να πείσουν τους νέους να φορούν μάσκες. Η προσέγγιση αυτή αποτυπώθηκε από memes με ένα κοινό θέμα: Οι Ferragnez ελέγχουν τον Κόντε.

Για το ζευγάρι, η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων αντιπροσώπευε μια αλλαγή από τις συνήθεις αναρτήσεις τους στα social media, οι οποίες περιελάμβαναν εικόνες των παιδιών τους και των κατοικιδίων τους, καθώς και βίντεο που φλερτάρουν ο ένας με τον άλλον. Αλλά η προβολή όλο και περισσότερου πολιτικού περιεχομένου δεν μείωσε τη δημοτικότητά τους –στην πραγματικότητα, ο αριθμός των οπαδών τους εκτοξεύτηκε στα 36 εκατομμύρια.

Σε ένα βίντεο που ανέβασε η Κιάρα Φεράνι πέρυσι, ισχυρίστηκε ότι η σεξουαλική ευθύνη θύματος χρησιμοποιήθηκε για τον εξορθολογισμό της βίας κατά των γυναικών και της κακοποίησης. Συγκέντρωσε 7 εκατομμύρια προβολές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο πρόσφατα, η Φεράνι επέκρινε το χαοτικό σύστημα κρατήσεων για εμβολιασμό στην περιοχή της Λομβαρδίας, που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει να εμβολιαστεί η γιαγιά του συζύγου της.

Με τις δημοσιεύσεις τους αυτές, το ζευγάρι φαίνεται πως ακολουθεί πλέον τον καλά διαμορφωμένο δρόμο των διασημοτήτων που μπαίνουν στον πολιτικό αγώνα. Όπως οι Μπιγιονσέ και Τζέι Ζι που συγκέντρωσαν χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Με τη διαφορά, όμως, ότι οι Ferragnez κάνουν τους πολιτικούς να έρχονται σε αυτούς.

Ο αγώνας τους για τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ που τάραξε το πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας

Καθώς το ζευγάρι ακολούθησε μια πιο ενεργή πολιτική στάση, υιοθέτησαν ένα κεντρικό ζήτημα: τον αγώνα για έναν νόμο που θα χαρακτήριζε τη βία εναντίον τον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των γυναικών ως έγκλημα μίσους. Το μέτρο αυτό είναι αμφιλεγόμενο στην Ιταλία. Οι αριστεροί Δημοκράτες πιέζουν για το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το απαραίτητο για τη μείωση των διακρίσεων. Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία και οι φιλελεύθεροι αντιτίθενται έντονα, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο θα παραβίαζε το δικαίωμα του να μιλά κανείς ελεύθερα για το φύλο και τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Οι Ferragnez εξέφρασαν τη δική τους άποψη και μπήκαν στην συζήτηση. Τον Απρίλιο, ο Fedez φιλοξένησε μια διαδικτυακή συζήτηση με τον βουλευτή που είναι υπεύθυνος για τον νόμο αυτό, Alessandro Zan. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι την παρακολούθησαν. Και τον περασμένο μήνα, το ζευγάρι ζήτησε από τους οπαδούς του να πλημμυρίσουν με σχόλια το Instagram του Αντρέα Οστελάρι, του δεξιού Ιταλού βουλευτή που εμποδίζει την ψήφιση του νόμου από το Κοινοβούλιο. Φυσικά και το έκαναν, με πάνω από 5.000 σχόλια. Ο Οστελάρι, τελικά, κρύφτηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως, πιο πρόσφατα, το θέμα ήρθε ξανά στο επίκεντρο, όταν ο Fedez εμφανίστηκε σε συναυλία. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του, ο ράπερ επέκρινε τους πολιτικούς από το δεξιό κόμμα της Λίγκας για ομοφοβικές δηλώσεις. Κατονόμασε συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως τον Τζιοβάνι ντι Παόλι, περιφερειακό σύμβουλο στη Λιγουρία, ο οποίος φέρεται να είπε: «Αν ο γιος μου ήταν γκέι, θα τον έκαιγα ζωντανό» (ο Ντι Παόλι αρνείται πως έκανε το σχόλιο αυτό).

Στο Instagram του Fedez, το στιγμιότυπο αυτό συγκέντρωσε περισσότερα από 15 εκατομμύρια προβολές. Τα ίδια τα σχόλια συγκέντρωσαν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, όταν ο Fedez επιτέθηκε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai 3, που μετέδιδε τη συναυλία. Ο ράπερ ισχυρίστηκε ότι το δίκτυο, που ελέγχεται από πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς, είχε προσπαθήσει να «λογοκρίνει» τις παρατηρήσεις του, προτρέποντάς τον να αποφύγει να κατονομάσει μεμονωμένους πολιτικούς.

Και οι πολιτικοί έσπευσαν να πάρουν θέση. Ο Λουίτζι ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε ότι «πρέπει να επιτρέπεται σε κάθε καλλιτέχνη να εκφράζεται ελεύθερα», προτού βεβαιωθεί ότι είχε αναφέρει τον προσωπική του σχέση με τον Fedez. «Γνωρίζω τον Fedez εδώ και αρκετό καιρό», είπε. «Εκτός από το μεγάλο του ταλέντο στη μουσική, είναι ένα άτομο που βάζει την καρδιά του σε ό,τι κάνει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ενρίκο Λέτα, αρχηγός των αριστερών Δημοκρατικών, έσπευσε επίσης να υποστηρίξει τον Fedez, λέγοντας ότι «ήταν σε απόλυτη συμφωνία» με τα σχόλιά του. «Το γεγονός ότι κάποιος σαν αυτόν μιλάει γι’ αυτά τα ζητήματα σπάει το ταμπού ενάντια στις συζητήσεις για τα δικαιώματα αυτά, μόνο και μόνο επειδή βρισκόμαστε σε πανδημία», είπε ο Λέτα.

Ακόμη και ο Ματέο Σαλβίνι, φαινομενικά εχθρός του Fedez, καταδίκασε τα ομοφοβικά σχόλια, χαρακτηρίζοντάς τα «αηδιαστικά». Στη συνέχεια, σημείωσε ότι προσπάθησε να συναντηθεί με τον ράπερ για να «μιλήσουν ειρηνικά για το μέλλον, την ελευθερία, τα δικαιώματα, την τέχνη και την μουσική».

Η εποχή των influencers

Ουσιαστικά, με λίγα σχόλια στα social media και την τηλεόραση, ο Fedez κατάφερε να ωθήσει ολόκληρο τον ιταλικό πολιτικό κόσμο να δώσει προσοχή σε ένα θέμα που ο ίδιος ήθελε. Είναι ένα φαινόμενο που αντικατοπτρίζει τη δύναμη των influencers των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Λορέντζο Πρελιάσκο του YouTrend. «Μία μεγάλη διαφορά από το παρελθόν είναι ότι σήμερα ένας influencer με εκατομμύρια οπαδούς έχει τεράστια επιρροή», ανέφερε.

Η προσοχή που έχουν συγκεντρώσει ο Fedez και η Κιάρα Φεράνι δημιούργησε το προφανές ερώτημα: Θα γίνουν οι επόμενοι ποπ καλλιτέχνες που θα μετατραπούν σε πολιτικούς; Κάποιοι τους έχουν συνδέσει με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο πιέζει για τη μείωση της ηλικίας για ψήφο στα 16. Έχοντας στο πλευρό τους τους Fedez και Φεράνι, σίγουρα θα μπορούσαν να προσελκύσουν τη νεότερη γενιά στο κόμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι Ferragnez επιμένουν ότι δεν σχεδιάζουν να μπουν στην πολιτική. «Σε αυτή τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε μαζί με τη σύζυγό μου, το να μπούμε στην πολιτική έρχεται αμέσως μετά από το να γίνουμε επαγγελματίες παίκτες του κρίκετ», δήλωσε ο Fedez σε πρόσφατο βίντεό του. Δείχνοντας τον σκύλο τους, η Κιάρα Φεράνι πρόσθεσε: «Είναι πιο πιθανό να μπει ο Μάτι στην πολιτική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ