«Δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε»: ένα πρώην παιδί-στρατιώτης, που είναι σήμερα πρεσβευτής καλής θέλησης για την Unicef, παρότρυνε σήμερα τον κόσμο να δράσει για να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν καταστραφεί από την πολύνεκρη σύρραξη στο Σουδάν.
Ο Ισμαήλ Μπέαχ, που στρατολογήθηκε με τη βία από μια παραστρατιωτική οργάνωση στη Σιέρα Λεόνε, όταν ήταν ηλικίας 13 ετών, συναντήθηκε αυτήν την εβδομάδα με παιδιά και τις οικογένειές τους που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στη σουδανέζικη πόλη Πορτ Σουδάν, στο πλαίσιο των τιμητικών καθηκόντων του που έχει αναλάβει εκ μέρους της Unicef.
Ο πόλεμος στο Σουδάν «έχει καταστρέψει τις ζωές πολλών παιδιών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ναϊρόμπι ο 24χρονος άνδρας, λίγο μετά την επίσκεψή του. «Είναι δύσκολο να βλέπω συνεχώς ότι όσα έζησα πριν από πολλά χρόνια εξακολουθούν και συμβαίνουν».
Ο Ισμαήλ Μπέαχ θυμάται ιδιαίτερα την ιστορία μιας γυναίκας που συνάντησε, ο ξάδελφος της οποίας και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν αφότου επιχείρησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αφήνοντας το παιδί τους ορφανό. «Πήρε το παιδί κι άρχισε να τρέχει μαζί με εκείνο», συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ιστορία δεν αποτελεί παρά ένα μονάχα παράδειγμα απ’ όσα βιώνουν οι Σουδανοί.
«Υπάρχουν πολλές ιστορίες βιασμών και ανθρώπων που δολοφονήθηκαν, ασταμάτητων βομβαρδισμών και ανθρώπων που τρέχουν» για να γλυτώσουν, επισήμανε ο ίδιος.
Ο πρεσβευτής της Unicef είπε πως ανέμενε πως οι άνθρωποι θα ήταν διαλυμένοι, όμως «δεν είναι αυτό που είδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί νέοι που συνάντησε κάνουν υπομονή και μέσω του διαδικτύου θέλουν να αφηγηθούν την ιστορία τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Το μήνυμα που όλοι επαναλάμβαναν ήταν: Άραγε ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει στο να λήξει ο πόλεμος; Δεν μας νοιάζει ο τρόπος, αλλά αυτό να σταματήσει».
Ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του σουδανικού στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (Forces de soutien rapide - FSR, παραστρατιωτικοί) του πρώην αναπληρωτή του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του λιμού.