Εργασίες τουλάχιστον 10 χρόνων και κόστους 20 εκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται ότι θα απαιτήσει η αναστήλωση ενός διάσημου κεκλιμένου μεσαιωνικού πύργου της Μπολόνια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ιταλικής πόλης.
Όπως και ο διάσημος ανά την υφήλιο πύργος της Πίζας, ο πύργος Γκαριζέντα της Μπολόνια – ένας εκ των δύο μεσαιωνικών πύργων που ορθώνονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης κι έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες για ζωγράφους και ποιητές καθώς και χώρο καταφυγής στη διάρκεια συγκρούσεων - γέρνει εδώ και αιώνες, λόγω υποχώρησης του εδάφους επί του οποίου χτίστηκε λίγο μετά την ανέγερσή του. Εμφανίζει κλίση τεσσάρων μοιρών έναντι 3.9 μοιρών εκείνου της Πίζας.
Οι Αρχές της ιταλικής πόλης απέκλεισαν στα τέλη του περασμένου μήνα την περιοχή γύρω από τον πύργο Γκαριζέντα και το περασμένο Σαββατοκύριακο ανακοίνωσαν ένα πρότζεκτ 4,3 εκατ. ευρώ για την αναστήλωσή του. Ωστόσο ο δήμαρχος Ματέο Λεπόρε είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA ότι οι εργασίες ενδυνάμωσης του πύργου θα απαιτήσουν «τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερα». Και πρόσθεσε: «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για τις παρεμβάσεις και την αναστήλωση του πύργου της Πίζας. Δεν έχουμε λόγο να πούμε ότι εμάς θα μας πάρει λιγότερο χρόνο».
Η ιστορία του πύργου που ενέπνευσε τον Δάντη, τον Γκαίτε και τον Ντίκενς
Ο πύργος Γκαριζέντα του 12ου μ.Χ. αι. είναι ένας από τους δύο πύργους της Μπολόνια. Έχει ύψος 48 μέτρων και ορθώνεται δίπλα στον πύργο Ασινέλι των 97 μ. εκεί που κάποτε ήταν η είσοδος της πόλης. Τους πύργους αυτούς έχτισαν δύο αντίπαλες οικογένειες – από τις οποίες πήραν και το όνομά τους – ως μέσο ανταγωνισμού και επίδειξης της δύναμης και του πλούτου τους.
Ο πύργος Γκαριζέντα αναφέρεται αρκετές φορές στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, στο «Ιταλικό Ταξίδι» του Γκαίτε, αλλά και στο «Εικόνες από την Ιταλία» του Τσαρλς Ντίκενς.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας εξέδωσε «κίτρινο συναγερμό» - τρίτη υψηλότερη βαθμίδα – για την περιοχή γύρω από τους δύο πύργους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υπό παρακολούθηση, αλλά δεν πιστεύεται ότι συνιστούν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των ανθρώπων.
Εκπρόσωπος του δήμου της Μπολόνια δήλωσε ότι η θερμότητα από έναν κλίβανο σιδηρουργού, που είχε εγκατασταθεί στον πύργο κατά τον μεσαίωνα ενδέχεται επίσης να έχει αποδυναμώσει το κτίριο, όπως και οι δονήσεις από την κυκλοφορία των οχημάτων γύρω του, ενώ φαίνεται πως τα θεμέλιά του αποδυνάμωσαν πλημμύρες τον περασμένο Μάιο.