Επιβατικό αεροπλάνο Fokker-100 της εταιρείας Bek Air που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν του Καζακστάν συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του πάνω σε ένα τοιχίο από μπετόν και κατόπιν διαπέρασε διώροφο κτίριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, κατά τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των αρχών της κεντρασιατικής χώρας.
Ο ΥΠΕΣ του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι 12 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, αν και νωρίτερα οι πληροφορίες από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για 15 νεκρούς. Οι δημοτικές αρχές στο Αλμάτι έκαναν νωρίτερα λόγο για άλλους 16 ανθρώπους που εισήχθησαν σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα στα θύματα που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία είναι οκτώ παιδιά με «πολλαπλούς τραυματισμούς».
Πώς συνέβη η αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν
Ο διεθνής αερολιμένας της πόλης δημοσιοποίησε μέσω Facebook έναν ακόμα προκαταρκτικό κατάλογο με τα ονόματα 60 ανθρώπων που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Μαράτ Κουστιμπάγεφ, υπαρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή Ταλγκάρ της περιφέρειας της Αλμάτι, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, «όλοι οι επιζήσαντες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία».
Σε ανάρτησή του στο Twitter με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ διεμήνυσε ότι «οι υπεύθυνοι» για το δυστύχημα «θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου». Οι Αρχές της πάλαι ποτέ σοβιετικής δημοκρατίας της κεντρικής Ασίας ανέφεραν ότι το Φόκερ της Bek Air άρχισε να χάνει ύψος αμέσως μετά την απογείωση και τελικά συνετρίβη «σε κατοικημένη περιοχή». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων της εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων.
Βίντεο από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους:
Το δυστύχημα έγινε στην Καζάλ-του, κοινότητα που βρίσκεται βορειοανατολικά του αερολιμένα της πρώην πρωτεύουσας και καρδιάς της οικονομίας του Καζακστάν. Οι Αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν ανάμεσα στα θύματα είναι και κάτοικοι της περιοχής. Η πτήση είχε προορισμό την πρωτεύουσα, που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Νουρ-Σουλτάν (από Αστάνα), με 95 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος.
Τι έσωσε όσους επέζησαν από το αεροπορικό δυστύχημα
Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Καζακστάν εικονίζουν το αεροσκάφος κομμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια. Το μπροστινό του τμήμα, με το ρύγχος και περίπου δέκα παράθυρα να είναι ορατά, είναι σφηνωμένο σε ένα σπίτι κατεστραμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή είναι σκορπισμένα συντρίμμια. Κανένα από τα δύο τμήματα του αεροσκάφους που εικονίζονται σε αυτά τα στιγμιότυπα δεν μοιάζει να έχει πάρει φωτιά, κάτι μάλλον σωτήριο για τους ανθρώπους που διασώθηκαν με δεδομένο πως οι δεξαμενές του Φόκερ ήταν γεμάτες με καύσιμα για την πτήση.
Σωστικά συνεργεία, οχήματα της πυροσβεστικής, ασθενοφόρα, περιπολικά της αστυνομίας, έσπευσαν μαζικά στην περιοχή και εικονίζονται στα πλάνα στο χιόνι γύρω από την κομματιασμένη άτρακτο.
Η εταιρεία Bek Air αυτοπεριγράφεται στον ιστότοπό της ως ο πρώτος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους του Καζακστάν. Αναφέρει πως εκμεταλλεύεται έναν στόλο επτά Φόκερ-100, αεροσκαφών μέσων αποστάσεων που παρήγαγε η ομώνυμη ολλανδική κατασκευάστρια ως την πτώχευσή της και την εξαγορά της από γερμανική εταιρεία. Η κυβέρνηση του Καζακστάν διέταξε να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη του τύπου στο έδαφος και να ανασταλεί η δραστηριότητά της για τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείται.