Το Καζακστάν, γείτονας και σύμμαχος της Ρωσίας, ανέστειλε όλες τις εξαγωγές όπλων για ένα χρόνο, δήλωσε η καζάκικη κυβέρνηση.
Η απόφαση της κυβέρνησης του Καζακστάν να προχωρήσει στην αναστολή στρατιωτικού εξοπλισμού εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων, προβληματίζει.
Η κυβέρνηση του Καζακστάν δεν έδωσε λόγο στη δήλωση του Σαββάτου για την απόφαση να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων, επισημαίνει το Eurtactiv.
Η δεσμοί με το Κίεβο πίσω από την απόφαση;
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία όμως έχει ενεργούς οικονομικούς δεσμούς με το Κίεβο και γενικώς έχει αποφύγει να πάρει θέση για την ρωσική εισβολή. Ενώ παράλληλα ζητα ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Το Καζακστάν παράγει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων σκαφών, τεθωρακισμένων και οχημάτων πυροβολικού, πολυβόλα, φακούς νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, τορπίλες και προστατευτικό εξοπλισμό. Η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ότι αυτά τα είδη εξάγονταν.
Η Μόσχα έβλεπε βρετανικό δάκτυλο
Ο ρωσικός Τύπος εξέδωσε πρόσφατα δημοσιεύματα που κατηγορούν το Καζακστάν ότι εξήγαγε όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία μέσω τρίτων κατόπιν εντολής από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το εμπόριο όπλων σε προβληματικούς πελάτες γίνεται συχνά δι' αντιπροσώπων. Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ, λέει επίσημα ότι δεν εξάγει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, αλλά μεγάλο μέρος της στρατιωτικής της παραγωγής καταλήγει στην Ουκρανία μέσω πληρεξουσίων, σημειώνει ενδεικτικά το δημσίευμα του Euractiv.
Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγεφ πάντως συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι στις 19 Αυγούστου. Οι πρώτες αναφορές πάντως από τη συνάντηση των δύο ηγετών δεν επισημαίνουν το εμπόριο όπλων του Καζακστάν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.