Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή και τη Δευτέρα οι κάτοικοι της Ρώμης προκειμένου να εκλέξουν το νέο δήμαρχο, που θα διαχειριστεί με αίσθηση του κατεπείγοντας τα μόνιμα προβλήματα της ιταλικής πρωτεύουσας από τις ελλείψεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι την καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων.
Η κατάσταση στην Αιώνια Πόλη των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μιας από τις πιο εκτεταμένες μητροπόλεις της Ευρώπης, έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο σημείο τα τελευταία χρόνια, ώστε να κυκλοφορούν σε κατοικημένες περιοχές της αγριογούρουνα, που προσελκύονται από τα βουνά των σκουπιδιών. όπως διαπίστωσε προ ημερών μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου σε συνοικία της βόρειας Ρώμης.
Σύμφωνα με μια κατάταξη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο από το αμερικανικό περιοδικό Time Out, η Ρώμη μαζί με τη Νέα Υόρκη και την Μπανγκόκ, φιγουράρει στην κορυφή της διόλου αξιοζήλευτης λίστας των πιο βρώμικων πόλεων του κόσμου, Παντού, ακόμη και στο ιστορικό κέντρο της, οι δύσοσμοι κάδοι σκουπιδιών ξεχειλίζουν, προς μεγάλη απελπισία των κατοίκων της.
Στο Τραστέβερε, μια τουριστική συνοικία του κέντρου γεμάτη μπαρ και εστιατόρια, η Τιτσιάνα Ντε Σιλβέστρο, μια χαμογελαστή εξηντάρα που κάνει βόλτα το σκύλο της, κάνει αυτή την πικρή διαπίστωση: «Πριν, μάζευαν και τη νύχτα τα σκουπίδια από τους σκουπιδοτενεκέδες των εστιατορίων και των μπαρ (...) οι σκουπιδοτενεκέδες δεν έμεναν στα πεζοδρόμια όπως τώρα. Η Ρώμη είναι πλέον γεμάτη ζώα, κοράκια ή γλάρους, για να μην μιλήσουμε για τα ποντίκια και τις κατσαρίδες».
Όμως ορισμένοι κάτοικοι, όπως ο Κριστιάνο Τανκρέντι, ένας νεαρός υπεύθυνος της ένωσης Retake Roma (Να ανακτήσουμε τη Ρώμη), αρνούνται να πετάξουν λευκή πετσέτα: «Υπάρχουν πολλοί νέοι, πολλές ενώσεις εθελοντών που αντιδρούν, που προσπαθούν να πουν “όχι, αρκετά, δεν μας αρέσει να έχουμε μια πόλη τόσο βρώμικη, πρέπει να κινητοποιηθούμε”», εξήγησε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου. «Πιστεύω πως ο επόμενος δήμαρχος πρέπει να λάβει υπόψη το μείζον αίτημα των πολιτών, οι οποίοι θέλουν μια πόλη καλύτερη, μια πόλη διαφορετική», πρόσθεσε.
Προτεραιότητα ο καθαρισμός της Ρώμης
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους, οι τέσσερις κύριοι υποψήφιοι ανταγωνίσθηκαν σε προτάσεις για την αντιμετώπιση των δεινών της Ρώμης, προτείνοντας για παράδειγμα έναν «έκτακτο καθαρισμό» της πόλης αμέσως μετά την εκλογή τους.
Η απερχόμενη δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη επικεφαλής της Ρώμης το 2016, είναι και πάλι υποψήφια. Όμως η 43χρονη, που προέρχεται από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων, δυσκολεύτηκε να βάλει το στίγμα της και δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια δυναμική μεταρρυθμίσεων, παρόλο που, για παράδειγμα, πολέμησε θαρραλέα την παρουσία των διαφόρων μαφιών και προσπάθησε να περιορίσει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την απαγόρευση από το 2024 της κυκλοφορίας των ντιζελοκίνητων οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.
Η Ράτζι θα βρεθεί αντιμέτωπη στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών με τον υποψήφιο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κομματος και πρώην υπουργό Οικονομίας (2019-2021) Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον 55χρονο δικηγόρο, υποψήφιο της Forza Italia, της Λέγκα και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας,Νικόλα Μικέτι και τον Κάρλο Καλέντα, έναν υποψήφιο χωρίς κομματική ετικέτα, πρώην υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι το 2016. Θα πρέπει να περιμένουμε το δεύτερο γύρο στις 17 και 18 Οκτωβρίου για να μάθουμε το νικητή της κούρσας για τη δημαρχία της Ρώμης, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναμένεται να είναι είτε ο Γκουαλτιέρι είτε ο Μικέτι.
Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που θέλει να ξαναδώσει στη Ρώμη τη λάμψη της, καθώς η εικόνα της αντανακλά και την εικόνα ολόκληρης της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ιταλία θα υποβάλει την υποψηφιότητα της πρωτεύουσάς της για την Παγκόσμια Έκθεση του 2030, που χαρακτηρίζεται «μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της πόλης». Η πραγματοποίηση στο Μιλάνο της Παγκόσμιας Έκθεσης το 2015 είχε επιτρέψει στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας να κάνει μια αληθινή κούρα νεότητας και ο σημερινός δήμαρχός της, ο Μπέπε Σάλα, αναμένεται να επανεκλεγεί χωρίς πρόβλημα σ' αυτές τις εκλογές. Εκτός από τη Ρώμη και το Μιλάνο, περισσότερες από χίλιες κοινότητες καλούνται να ανανεώσουν τις διοικήσεις τους, ιδιαίτερα το Τορίνο και η Μπολόνια στο βορρά, καθώς και η Νάπολη στο νότο. Συνολικά καλούνται στις κάλπες 12 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε σύνολο περίπου 50 εκατομμυρίων.