Σε μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές συνέπειες μέχρι σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ιστορική για τη Γηραιά Ήπειρο, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν νωρίτερα σήμερα και επισήμως το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Η επιθυμία όλων είναι να προχωρήσει τάχιστα η επικύρωση του αιτήματος ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών, ώστε Φινλανδία και Σουηδία να μπουν γρήγορα υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ – και συγκεκριμένα του Άρθρου 5 περί συλλογικής ασφάλειας – υπό τη σκιά της ρωσικής απειλής, αρκεί να υπερβληθούν τα εμπόδια που εγείρει η Τουρκία, πρόθυμη -όπως δείχνει μέχρι στιγμής – να χαλάσει το «πάρτι».
Τι σημαίνει το αίτημα Σουηδίας, Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ;
Με την επίσημη υποβολή του αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ λόγω των φόβων για τη ρωσική επιθετικότητα τερματίζεται η στρατιωτική ουδετερότητα επί δεκαετίες των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Τα πρωτόκολλα εισδοχής για τη Φινλανδία και τη Σουηδία μπορεί να υπογραφούν μέχρι τον Ιούνιο και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης στα κράτη μέλη της Συμμαχίας, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους οι δύο χώρες μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σε μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί έναν χρόνο.
«Είμαι ευτυχής που ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο και μπορούμε να το κάνουμε μαζί», δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο.
Θα στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενσωματωθούν στο ΝΑΤΟ;
Το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση της Βουλής της σε ψηφοφορία, αλλά δεδομένης της υποστήριξης που απολαμβάνει η κυβέρνηση, το εμπόδιο αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί άνετα.
Στη Σουηδία το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα και υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αν και η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την έγκριση των βουλευτών για να προχωρήσει.
Τα επόμενα βήματα
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να ζητήσουν να μπουν στο ΝΑΤΟ εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και συμφωνούν όλα τα μέλη της Συμμαχίας.
Η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν ήδη πολλές από τις απαιτήσεις για την ένταξή τους, όπως ένα λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα βασισμένο στην οικονομία της αγοράς, η δίκαιη μεταχείριση των μειονοτήτων, η δέσμευση για την ειρηνική επίλυση συρράξεων και η ικανότητα και η προθυμία να συνεισφέρουν στρατιωτικά σε νατοϊκές επιχειρήσεις
Απειλές από τη Ρωσία
Ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει την απάντηση της Ρωσίας σε περίπτωση επέκτασης των στρατιωτικών υποδομών της Συμμαχίας στα εδάφη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, μολονότι, όπως είπε, η Μόσχα δεν θεωρεί την ένταξή τους «άμεση απειλή».
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «λύνει τα χέρια της Ρωσίας… Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση». Και πρόσθεσε ότι «σήμερα, υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες είχαν καθεστώς ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».
Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας
Πάντως, το σημαντικότερο εμπόδιο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προέρχεται από τους κόλπους της Συμμαχίας με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες παρέχουν καταφύγιο σε ομάδες Κούρδων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η χώρα του δεν θα εγκρίνει τη διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα όλα τα μέλη της Συμμαχία και τα περισσότερα έχουν ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξουν μια επισπευσμένη διαδικασία ένταξης με τον Καναδά να τονίζει ότι αναμένει να επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών σε λίγα μόλις 24ωρα.
Γιατί ζήτησαν η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;
Ιστορικά οι δύο χώρες διατηρούσαν μια μορφή διπλωματικής ουδετερότητας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΣΣΔ. Ως δύο δημοκρατικά κράτη που έχουν επενδύσει σημαντικά στις ένοπλες δυνάμεις τους κατέληξαν ως στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ, αλλά η υποστήριξη της κοινής γνώμης σε Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στη Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ήταν μικρή.
Τα πράγματα άλλαξαν, ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου με το 60% των Σουηδών και το 75% των Φινλανδών να επιθυμούν πλέον να μπουν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ κάτι που ώθησε τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στις δύο χώρες να άρουν τις μακροχρόνιες επιφυλάξεις τους και να ηγηθούν των προσπαθειών για ενσωμάτωση στη Συμμαχία.
- Όλες οι ειδήσεις
- Τα κέρδη από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -Τα μηνύματα στην Τουρκία, αντιδράσεις, παρασκήνιο
- Συστάσεις για τηλεργασία, περιορισμός μετακινήσεων με αυτοκίνητο -Το σχέδιο της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας
- Αλλάζει απότομα το σκηνικό του καιρού -Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, πέφτει η θερμοκρασία