Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τις κακοποιήσεις ανηλίκων από κληρικούς στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας. Ένα πέπλο σιωπής κάλυπτε για χρόνια τους βιασμούς ανηλίκων, που τώρα έρχονται στο φως.
Η έκθεση-ορόσημο 2.500 σελίδων κυκλοφόρησε χθες ύστερα από διετή έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή.
Ένα θύμα, που ονομάζεται «Μαρί», κατέθεσε ότι κακοποιήθηκε όταν ήταν 11 ετών και πως όταν παραπονέθηκε για την κακοποίηση στους γονείς της, εκείνοι αρνήθηκαν να πιστέψουν πως μια καλόγρια θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Οι κακοποιήσεις συνεχίστηκαν για έναν ακόμη χρόνο. «Ήμουν πραγματικά ''δώρο'' για την καλόγρια αυτή… γιατί ήξερε πολύ καλά ότι δεν κινδύνευε με τίποτα», δήλωσε η Μαρί.
Το 80% των θυμάτων ήταν νεαρά αγόρια μεταξύ 10-13 ετών, ωστόσο και πολλά κορίτσια υπέστησαν κακοποίηση, όχι μόνον από ιερείς αλλά και από καλόγριες. Οι καλόγριες, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν σταυρούς για να βιάζουν μικρά κορίτσια ή να εξαναγκάζουν αγόρια να κάνουν σεξ μαζί τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, σήμερα, εξέφρασε στα θύματα τη μεγάλη του θλίψη για τις πληγές τους, προσθέτοντας πως ήταν ευγνώμων για το θάρρος που επέδειξαν, καταγγέλλοντας αυτό που έζησαν.
Σοκάρουν οι αριθμοί -330.000 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Εκκλησία της Γαλλίας
Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου 330.000 παιδιά ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας, μεταξύ 1950 και 2020, ενώ εκτιμάται ότι 216.000 άτομα κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς.
Η μαρτυρία του Ολιβιέ Σαβινιάκ
Ο Ολιβιέ Σαβινιάκ, ο οποίος κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν ιερέα το 1993, σε ηλικία 13 ετών, συνέβαλε στην έρευνα ως εκπρόσωπος των θυμάτων.
«Έβλεπα αυτόν τον ιερέα ως κάποιον καλό, ένα άτομο που νοιαζόταν και δεν θα με έβλαπτε», είπε. «Αλλά όταν βρέθηκα ημίγυμνος στο κρεβάτι και εκείνος να με αγγίζει, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».
Λέει ότι η κακοποίηση, που συνεχίστηκε για χρόνια, τον έχει επηρεάσει για όλη του τη ζωή. «Είναι σαν μια κύστη που μεγαλώνει, είναι σαν γάγγραινα μέσα στο σώμα του θύματος και στην ψυχή του. Μπορούμε να δούμε πόσο συστημικό ήταν… με έναν εκτιμώμενο αριθμό 216.000 θυμάτων» δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας πως η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το γεγονός. «Είναι ένας σεισμός, ένας τυφώνας, ένα τσουνάμι… όταν βλέπεις αυτούς τους αριθμούς. Είναι τόσο φρικτό που κανείς δεν μπορεί να μείνει σε άρνηση, είτε η καθολική Εκκλησία είτε η κοινωνία στο σύνολό της», πρόσθεσε.
Η περίπτωση της Μαρί
Η Μαρί μπήκε σε γαλλικό καθολικό οικοτροφείο για «νεαρά κορίτσια από καλές οικογένειες» όταν ήταν στην 5η Δημοτικού. Θυμάται μια καλόγρια που ερχόταν στην τάξη της κάθε μέρα για να επιλέξει μία μαθήτρια που θα τη βοηθούσε με τη Θεία Λειτουργία. Αλλά η καλόγρια δεν έψαχνε κάποιον να τη βοηθήσει. Έψαχνε για θύμα.
«Ήμουν 11 ετών και φαινόμουν σαν 9. Με επέλεγε κάθε δύο ή τρεις ημέρες», θυμάται η Μαρί. «Με πήγαινε στο γραφείο της, κλείδωνε την πόρτα και έκλεινε τις κουρτίνες. Μετά από αυτό, με έβαζε να γονατίζω για να με κάνει να διαβάσω το ευαγγέλιο, σύμφωνα με τον Άγιο Παύλο ή άλλον άγιο, ενώ με έσφιγγε με το ένα χέρι στο στήθος της και με το άλλο κατέβαζε τα εσώρουχά μου. Φορούσαμε πλισέ φούστες και όχι παντελόνια. Με τρόμαζε και παρέλυα».
Η Μαρί δεν μπορούσε να μιλήσει στους πιστούς καθολικούς γονείς της για την κακοποίησή της, μέχρι που μία φίλη της την έπεισε να το κάνει. Το αποτέλεσμα, λέει, ήταν καταστροφικό...
«Είσαι πραγματικά διεστραμμένη, μια μοχθηρή ψεύτρα. Πώς τολμάς να λες τέτοια πράγματα;», της είπαν οι γονείς της. Μάλιστα, οι γονείς της είχαν πει στις καλόγριες ότι την είχαν στείλει στο οικοτροφείο γιατί έπρεπε να τη συνετίσουν. «Ήμουν πραγματικά ένα ''δώρο' γι’ αυτή την καλόγρια, γιατί ήξερε πολύ καλά ότι δεν κινδύνευε με τίποτα».
Η κακοποίηση κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Στην ηλικία των 35 ετών, η Μαρί είπε στη μητέρα της ξανά για την κακοποίηση. «Η μητέρα μου είπε ότι ήταν αδύνατο για μία καλόγρια, στην οποία είχε αναθέσει την κόρη της, να κακομεταχειριστεί ένα κορίτσι», λέει. «Η γυναικεία παιδοκτονία υπάρχει και, δυστυχώς, τα ΜΜΕ δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτό».
«Είναι ανήκουστο»
Ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκόπων της Γαλλίας, Eric de Moulins-Beaufort, δήλωσε χθες πως «είμαστε σοκαρισμένοι» με τα συμπεράσματα της έκθεσης και τον αριθμό των θυμάτων. Όπως είπε: «Αυτή η έκθεση είναι σκληρή, είναι σοβαρή. Ακούσαμε τις φωνές των θυμάτων, ακούσαμε τους αριθμούς, είναι πέρα από όσα μπορούσαμε να φανταστούμε. Είναι πραγματικά ανήκουστο. Εκφράζω την ντροπή μου, τον φόβο μου, την αποφασιστικότητά μου να δράσω. Εσείς, τα θύματα, μερικά από τα οποία γνωρίζω επώνυμα, θέλω να σας πω ότι η επιθυμία μου αυτή τη μέρα είναι να ζητήσω τη συγχώρεσή σας».
Η επιτροπή που συνέταξε την έκθεση ζήτησε αποζημίωση για τα θύματα και ισχυρή δράση από την εκκλησία, καταγγέλλοντας «λάθη» και «σιωπή».
Ένα μαζικό φαινόμενο που καλύφθηκε από ένα «πέπλο σιωπής»
Ο πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε την έκθεση, Jean-Marc Sauvé, είπε ότι η εκτίμηση, βασισμένη σε επιστημονική έρευνα, περιλαμβάνει καταχρήσεις που έχουν διαπράξει ιερείς και άλλοι κληρικοί καθώς και μη θρησκευόμενοι που εμπλέκονται στην εκκλησία.
Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου 3.000 «εγκληματίες παιδόφιλοι» -τα 2/3 εξ αυτών ιερείς- έχουν κυνηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νεαρά αγόρια που βρίσκονταν σε καθολικά σχολεία και άλλα ιδρύματα. Περίπου το 86% των θυμάτων ήταν αγόρια, πολλά από τα οποία δεν ανέφεραν την κακοποίηση που υπέστησαν για δεκαετίες.
Ο Sauvé είπε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς.
Η ανεξάρτητη έρευνα κάλυψε φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από Γάλλους καθολικούς ιερείς, διακόνους και άλλους κληρικούς από το 1950 και διαπίστωσε ότι η κακοποίηση ήταν ένα «μαζικό φαινόμενο», που καλύφθηκε επί δεκαετίες από ένα «πέπλο σιωπής».
Η ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη από 22 δικηγόρους, γιατρούς, ιστορικούς, κοινωνιολόγους και θεολόγους, εργάστηκε για δυόμισι χρόνια, ακούγοντας θύματα και μάρτυρες και μελετώντας αρχεία εκκλησίας, δικαστηρίου, αστυνομίας και Τύπου από τη δεκαετία του 1950.
Μια τηλεφωνική γραμμή που στήθηκε στην αρχή της έρευνας έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.
«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές», είπε ο Sauvé. «Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή».
Το έγγραφο, 2.5000 σελίδων, έρχεται καθώς η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα επαίσχυντα μυστικά που είχαν καλυφθεί εδώ και καιρό και ακολουθεί τη μεγάλη οργή για μια σειρά από αξιώσεις παιδοφιλίας και διώξεις εναντίον αξιωματούχων της Εκκλησίας, παγκοσμίως.
Η Véronique Margron, πρόεδρος της Διάσκεψης των Θρησκευόμενων της Γαλλίας και μοναχή, μίλησε για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή;» αναρωτήθηκε η αδελφή Margron, η οποία είπε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στην Εκκλησία ισοδυναμεί με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ο Olivier Savignac, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» (Μιλήστε και Ζήστε ξανά), ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα, δήλωσε στο Associated Press ότι η υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη είναι ιδιαίτερα «τρομακτική για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία ».
«Δεν πίστεψαν ή δεν άκουσαν τα θύματα»
Ο Sauvé κατήγγειλε τη στάση της εκκλησίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως «μια βαθιά, σκληρή αδιαφορία για τα θύματα». «Δεν τους πίστεψαν ή δεν τους άκουσαν» και μερικές φορές υποψιάστηκαν ότι ήταν «εν μέρει υπεύθυνοι, γι' αυτό που συνέβη».
Ο Sauvé είπε ότι 22 υποτιθέμενα εγκλήματα που μπορούν ακόμη να διωχθούν διαβιβάστηκαν στους εισαγγελείς.
Περισσότερες από 40 υποθέσεις, που είναι πολύ παλιές για να διωχθούν, αλλά αφορούν φερόμενους ως δράστες που είναι ακόμη ζωντανοί, διαβιβάστηκαν σε αξιωματούχους της εκκλησίας.