Kαθηγητής Ωκεανογραφίας: Tοξική βλέννα εμφανίστηκε ξανά στη θάλασσα του Μαρμαρά -Θα φτάσει στην Ελλάδα; - iefimerida.gr

Kαθηγητής Ωκεανογραφίας: Tοξική βλέννα εμφανίστηκε ξανά στη θάλασσα του Μαρμαρά -Θα φτάσει στην Ελλάδα;

θάλασσα του Μαρμαρά βλέννα
Τοξική βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά, τον Ιούνιο © AP Photo/Kemal Aslan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο φαινόμενο της τοξικής βλέννας που έκανε πάλι την εμφάνισή του στη θάλασσα του Μαρμαρά αναφέρθηκε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος.

Σύμφωνα με τον κ. Συλαίο, η επανεμφάνιση του φαινομένου είναι το αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που καταγράφονται στη γειτονική χώρα.

«Έχουμε υγρά απόβλητα που προκύπτουν από αστική δραστηριότητα από τους οικισμούς, τα οποία κατά 80% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά, έχουμε βιομηχανικά απόβλητα τα οποία είναι σχεδόν 100% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν επίσης στους χειμάρρους και από εκεί στην παράκτια θάλασσα. Έχουμε, τέλος απόβλητα τα οποία προκύπτουν από τις αγροτικές καλλιέργειες, με την πρώτη βροχόπτωση έχουμε λιπάσματα και φυτοφάρμακα τα οποία μεταφέρονται κι αυτά ως διάχυτη ρύπανση στην παράκτια θαλάσσια περιοχή», εξήγησε ο κ. Συλαίος μιλώντας στο OPEN TV.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην επίδραση της ναυσιπλοϊας, «των πάρα πολλών σκαφών τα οποία παραπλέουν στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά και τα οποία κινούνται μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας και τα οποία επίσης παράγουν απόβλητα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της θαλάσσιας βλέννας».

Όπως σχολίασε ο κ. Συλαίος, σιγά σιγά η ρύπανση θα φτάσει και στη χώρα μας και ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο. Τον Νοέμβριο του 2020 έγινε η πρώτη αναφορά για θαλάσσια βλέννα στον Μαρμαρά, ενώ φέτος σημειώθηκε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021 και σύμφωνα με τον κ. Συλαίο πρόκειται για μεγαλύτερης έκτασης επεισόδιο. Σύμφωνα με τον κ. Συλαίο η πρώτη αναφορά για τοξική βλέννα στην περιοχή καταγράφηκε το 1997.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο ο κ. Συλαίος το χαρακτήρισε «εξαιρετικά τοξικό» διότι όπως εξήγησε «το οικοσύστημα υφίσταται μία τρομερή πίεση, καταναλώνεται το οξυγόνο και οι υδρόβιοι οργανισμοί έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τη διαβίωση τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θάλασσα του Μαρμαρά βλέννα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ