Να μη χαλαρώσουν τα μέτρα κατά της διασποράς του SARS-COV-2 καλεί τα κράτη ο ερευνητής δημόσιας υγείας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Atul Qawande, εκφράζοντας ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού που επικρατούν ανά την υφήλιο και έχουν σημάνει «συναγερμό» στην επιστημονική κοινότητα.
«Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια δεν αρκούν από μόνα τους για να τερματίσουν την πανδημία», απαντά σε σχετική ερώτηση του iefimerida.gr o Δρ. Qawande και σημειώνει ότι «στόχος πρέπει να είναι πλέον η δημιουργία πολυδύναμων εμβολίων, που να καλύπτουν τις παραλλαγές του ιού, αλλά και νέων φαρμάκων που να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τη νόσο».
Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί
Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του, λέγοντας ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών στις περισσότερες χώρες δεν είναι ικανοποιητικός. «Μ’ αυτούς τους ρυθμούς δε θα προλάβουμε να αποτρέψουμε το «κύμα» των μεταλλάξεων του ιού. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Να αναπτυχθεί ένα καλύτερο πλαίσιο θεραπειών και να παραμείνουν η καθημερινή και πιστή χρήση μασκών, η τήρηση αποστάσεων και η σωστή ατομική υγιεινή», αναφέρει ο ιδρυτής και πρόεδρος, μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων, των «Ariadne labs», κέντρου καινοτομίας συστημάτων υγείας.
Ο Δρ. Qawande, πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σχολιάζει ότι σε χώρες όπου έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, όπως στο Ισραήλ ή τη Μεγάλη Βρετανία, οι νοσηλείες συνεχίζονται. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα.
Οι μεταλλάξεις θα εξαπλωθούν και θα κυριαρχήσουν
«Ανησυχώ που ατονούν τα μέτρα, που ο κόσμος χαλαρώνει και αρχίσει να συγχρωτίζεται. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό. Σε κάποιες περιοχές βρισκόμαστε στο επίπεδο που ήμασταν πέρυσι και χειρότερα εν μέσω μεταλλάξεων», λέει ο Αμερικανός Καθηγητής Δημόσιας Υγείας. Και συνεχίζει: «Οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί, με κυριότερες τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική, έχουν ως αποτέλεσμα μερικά από τα εμβόλια να έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα και να πρέπει να ενισχυθούν γεγονός, που απαιτεί χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε οι μεταλλάξεις να εξαπλωθούν».
Ο Καθηγητής του Χάρβαρντ αναφέρεται και στην επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται στη γραμμή παραγωγής των εμβολίων καθώς παρουσιάζονται πολλά και απρόβλεπτα προβλήματα λόγω της μαζικής, για πρώτη φορά, παραγωγής mRNA εμβολίων.
«Απαιτείται μια τεράστια προσπάθεια απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι σαφές ότι πρέπει να βιαστούμε. Η ταχύτητα πρέπει να γίνει η νούμερο ένα προτεραιότητα μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο εμβολιαστικός ρυθμός καθώς προχωρούν οι μέρες και οι εβδομάδες πρέπει να πολλαπλασιάζεται», καταλήγει ο Δρ. Qawande.