Το Κατάρ, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι επιτεύχθηκε «συμφωνία για ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα τςη Γάζας.
Όπως και οι προηγούμενες ανακοινώσεις από τη Χαμάς και την κυβέρνηση του Ισραήλ, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ σημειώνει ότι η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει τέσσερις μέρες με την επιφύλαξη παράτασής της.
Σημειώνει δε ότι ο χρόνος έναρξης της ανθρωπιστικής παύσης θα ανακοινωθεί εντός 24 ωρών και ότι οι συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, χωρίς να προσδιορίζει τον αριθμό τους, αλλά φάνηκε να υπονοεί ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί όσο περισσότερο κρατά η κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα η ανακοίνωση του Κατάρ σημειώνει ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας «μεγαλύτερου αριθμού ανθρωπιστικών κομβόι και βοήθειας, περιλαμβανομένων καυσίμων για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
Κατάρ: «Παράθυρο για τη διπλωματία η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών του Κατάρ δήλωσε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πρέπει να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα «να αδράξει αυτό το σύντομο παράθυρο ευκαιρίας για να δημιουργήσει μεγαλύτερη ορμή για την οδό της διπλωματίας».
Μια τέτοια κίνηση είναι ο μόνος δρόμος για την διευθέτηση της σύρραξης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλ Κουλάιφι, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.
«Η προτεραιότητα του Κατάρ τώρα είναι να διασφαλίσει το σεβασμό των όρων της συμφωνίας και τον διπλασιασμό των προσπαθειών για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης εκεχειρίας, τερματισμού του πολέμου και εργασίας με στόχο μια βιώσιμη ειρήνη μέσω μιας περιεκτικής πολιτικής διαδικασίας», κατέληξε η ανακοίνωσή του.