Η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά πάγωσε τη γαλλική Δεξιά, καθώς φαίνεται να βάζει στον πάγο τις ελπίδες για ένα πολιτικό comeback, με την πλειονότητα των στελεχών των Les Republicains πάντως να στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει στον Σαρκοζί ποινή φυλάκισης τριών ετών εκ των οποίων θα εκτίσει το ένα – έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Δεξιά, πολλά στελέχη της οποίας επέμεναν τις τελευταίες εβδομάδες ότι «η υπόθεση δεν στηρίζεται πουθενά» και ορισμένοι από το περιβάλλον του πρώην ενοίκου του Ελυζέ, έκαναν όνειρα για επιστροφή του στη μάχη των προεδρικών εκλογών σ’ ένα χρόνο, μολονότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει επισήμως από την πολιτική.
Ο Σαρκοζί, που κρατούσε στα χέρια του τα ηνία της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012, δεν θα εκτίσει πιθανότατα την ποινή στη φυλακή, αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι εφόσον επικυρωθεί η ετυμηγορία στο εφετείο, όπου θα προσφύγει. «Ο πρόεδρος είναι ήρεμος, είναι αποφασισμένος. Θα ασκήσουμε έφεση. Δεν αμφιβάλλουμε ότι το εφετείο θα ανατρέψει την καταδίκη», δήλωσε η συνήγορός του, Ζακλίν Λαφόν.
Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας για την καταδίκη του Σαρκοζί
Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας για την καταδίκη σε φυλάκιση ενός πρώην Προέδρου της χώρας. Ο πρόεδρος των Les Republicains, Κριστιάν Ζακόμπ τόνισε ότι η ετυμηγορία είναι «απολύτως δυσανάλογη και εκθέτει τη δίωξη [του Σαρκοζί] από το δικαστικό σύστημα». Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην βασικής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, που επιστρέφει στη γαλλική πολιτική κονίστρα σε ανάρτησή του στο Τwitter σχολίασε: «Θέλω απλώς να επανεπιβεβαιώσω τη φιλία μου με τον Πρόεδρο Σαρκοζί. Είναι απολύτως νόμιμη η απόφασή του να ασκήσει έφεση». Ενώ ο Μπρούνο Ρεταγιό, επικεφαλής της Δεξιάς στη Γερουσία έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά σκληρή καταδίκη σε μια εντυπωσιακά κενή υπόθεση». Στο πλευρό του Σαρκοζί έσπευσε και ο δεξιός δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί μιλώντας για «υπερβολική» απόφαση: «Δεν είναι καλό να αναμειγνύονται οι πολιτικοί στη Δικαιοσύνη, αλλά ούτε και οι δικαστές να κάνουν πολιτική».
Ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Σαρκοζί, Ζεράλντ Νταρμαμέν, έσπευσε να εκφράσει τη «φιλική του στήριξη»: «Όλοι γνωρίζουν το σεβασμό και τα αισθήματά μου για το Νικολά Σαρκοζί, που υπήρξε ένας μεγάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο οποίος έχει σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές τη φιλική μου στήριξη. Δεν ξεχνώ όλα όσα έκανε για τη χώρα μας», είπε – παρέμβαση που έδειξε να μην κατανοεί ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ο οποίος το βίντεο με τις δηλώσεις του υπουργού στο λογαριασμό του στο Twitter γράφοντας «ουδέν σχόλιον».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ που εξελέγη με τους Πράσινους (EELV), Ερίκ Πιόλ δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει βέλη κατά της Δεξιάς υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου του Σαρκοζί: «Οι ποινές πρέπει να εκτίονται. Η μη εκτέλεσή τους συνιστά ατιμωρησία», ενώ ο επικεφαλής του κόμματος, Ζυλιάν Μπαγιού στο ίδιο ύφος σχολίασε με το βλέμμα στραμμένο στη Δεξιά «Δεν μπορεί να τα βάζετε με τη δικαιοσύνη επειδή δεν σας αρέσει η ετυμηγορία της».
Τι θα κάνει η Δεξιά με την περίπτωση του Σαρκοζί;
Κατ’ ιδίαν, πάντως, ορισμένοι στη Δεξιά είχαν παραδεχθεί πριν την ανακοίνωση της απόφασης ότι μια καταδίκη του Σαρκοζί πιθανότατα θα έβαζε ταφόπλακα σε νέες προεδρικές του φιλοδοξίες. «Αν καταδικαστεί, τότε δεν θα χωρά πια κουβέντα γι’ αυτό», είπε ένας συνεργάτης του πρώην Προέδρου στο Politico. «Είμαστε σ’ ένα στάδιο όπου οι Γάλλοι δεν θέλουν να αμφισβητούμε τον τρόπο μεταχείρισης εκλεγμένων αξιωματούχων», προειδοποιεί ένας δεξιός βουλευτής. Πρέπει «να γυρίσουμε τη σελίδα Σαρκοζί» για να μην είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι με τις νομικές του περιπέτειες, συμπληρώνει ένας άλλος .
Όμως η αλλαγή αυτή σελίδας, σχολιάζουν γαλλικά ΜΜΕ, είναι περίπλοκη υπόθεση για ένα κόμμα, όπου πολλοί επιθυμούν ακόμη να εμπιστευτούν το πολιτικό τους μέλλον στα χέρια του ανθρώπου που τους εξασφάλισε την τελευταία τους νίκη στις προεδρικές εκλογές το 2007, θεωρώντας ότι «μια υπερβολική ποινή» εις βάρος του Σαρκοζί μπορεί να προκαλέσει συσπείρωση γύρω από τον πρώην πρόεδρο. Ίσως τελικά αποφασίσει γι’ αυτούς η γαλλική Δικαιοσύνη, τόσο με την τελική ετυμηγορία του Εφετείου, όσο και στις άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του...