Μια «νέα εποχή» συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ανήγγειλαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντησή τους στο Πεκίνο εξαπολύοντας πυρά κατά των ΗΠΑ, τις οποίες εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισαν επιθετική ψυχροπολεμική ηγεμονική δύναμη που σπέρνει το χάος ανά την υφήλιο.
«Υπερασπιζόμαστε από κοινού τις αρχές μιας δίκαιης και δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης, που θα αντανακλά τις πραγματικότητες του πολυπολικού κόσμου και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πούτιν μετά τις «θερμές και συντροφικές» συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του με τον Σι να καταγγέλλει την «ψυχροπολεμική νοοτροπία» εκείνων που επιδιώκουν «μονομερή ηγεμονισμό, συγκρούσεις στρατοπέδων και πολιτικές ισχύος, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια κάθε χώρας», με το βλέμμα στραμμένο προφανώς στις ΗΠΑ.
Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ ζητούν «ουδέτερη ζώνη» γύρω από πυρηνικές δυνάμεις με το βλέμμα σε Ουκρανία και Ταϊβάν
Οι δύο ηγέτες, που συνεχίζουν την εμβάθυνση των σινορωσικών σχέσεων, απαίτησαν στο ανακοινωθέν τους ένα είδος ζώνης επιρροής για τις πυρηνικές δυνάμεις, σχέδιο που στρέφεται κυρίως κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Οι πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να διατηρήσουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα και να σέβονται την αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας, χωρίς να παραβιάζουν η μία τα ζωτικά συμφέροντα της άλλης», ανέφερε η κοινή δήλωση των Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη. Και προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η «επέκταση στρατιωτικών συμμαχιών και συνασπισμών και η δημιουργία στρατιωτικών προγεφυρωμάτων στα σύνορα άλλων πυρηνικών δυνάμεων».
Ο Πούτιν δικαιολόγησε εν μέρει την εισβολή στην Ουκρανία με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, που απειλεί, όπως υποστηρίζει τη Ρωσία. Μια ουδέτερη ζώνη θα ισοδυναμούσε de facto με μια ρωσική σφαίρα επιρροής, αφού θα απέκλειε τη δυνατότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπως η Γεωργία.
Κίνα και Ρωσία αντιτίθενται στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν
Αλλά και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την επιρροή της ως πυρηνικής δύναμης μέσω μιας ουδέτερης ζώνης. Το Πεκίνο επιδιώκει την επανένωση με την Ταϊβάν, εν ανάγκη και με στρατιωτικά μέσα, ενώ διεκδικεί τα στενά της Ταϊβάν.
Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν κατηγόρησαν επίσης τις ΗΠΑ ότι μεταφέρουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Πρόκειται για τη δημιουργία από τις ΗΠΑ ενός παγκόσμιου συστήματος αεράμυνας και την ανάπτυξη των στοιχείων του σε διάφορα μέρη του πλανήτη, στο διάστημα καθώς και την επέκταση της ανάπτυξης υψηλής ακρίβειας μη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη και στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.