Το ιατρικό ανακοινωθέν με το οποίο έγινε γνωστό ότι ο Βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο σόκαρε τη Βρετανία, κάποιοι ωστόσο ήξεραν τα δυσάρεστα νέα πριν γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό.
Όπως λέει στο iefimerida ο Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι πρώτοι ενημερώθηκαν οι συγγενείς του Βασιλιά αλλά και επιλεκτικά ορισμένοι αξιωματούχοι. «Ήδη πριν από το ιατρικό ανακοινωθέν τα αδέλφια αλλά και τα παιδιά του Βασιλέα Καρόλου είχαν ενημερωθεί ιδιωτικά για την κατάσταση της υγείας του, όπως και κρατικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας» λέει ο κ. Χουντής ντε Φάμπρι, συγγραφέας – ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ στην Ιστορία των Ιδεών στο Πανεπιστήμιου του Aberdeen.
Παράλληλα περιγράφει το κλίμα στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη για την υγεία του Βασιλιά που ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Πριγκίπισσα Κέιτ.
«Όσον αφορά το κλίμα στην Βρετανία είναι σαφώς μουδιασμένο με τους υπηκόους του βασιλείου να ανησυχούν ιδιαιτέρως για την υγεία του βασιλιά, τον οποίον ο “μέσος” Βρετανός βλέπει ως δικό του άνθρωπο, ως μέλος της δικιάς του οικογένειας. Το θέμα, φυσικά, είναι πρώτο σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά». Η είδηση πάντως ήταν γνωστή στον ίδιο τον Κάρολο και το στενό του περιβάλλον από την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η διάγνωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την επέμβαση ρουτίνας για διογκωμένο προστάτη στην οποία υπεβλήθη ο Βρετανός Μονάρχης. Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί πως ως αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαριστεί δημοσίως τι μορφής είναι ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει ο Κάρολος Γ'. Εκ των πραγμάτων τούτο προκαλεί πολλά ερωτήματα αλλά και ανησυχίες για την υγεία του εβδομηνταπεντάχρονου μονάρχη», λέει ο κ. Χουντής . Την ίδια ώρα το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Παλατιού γνωστοποίησε το πρόβλημα χωρίς να επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη σοβαρότητά του αυξάνει την ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο .
«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορούμε να πούμε τη δεδομένη στιγμή, η εμπειρία ανάγνωσης σχετικών ιατρικών ανακοινωθέντων από τα Ανάκτορα υπαγορεύει πως παραδοσιακά η σοβαρότητα της ιατρικής κατάστασης, συνήθως, υποβαθμίζεται σκοπίμως για την καλύτερη και πιο ομαλή προετοιμασία του κοινού. Ίσως να συμβαίνει το ίδιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το "μυστήριο που καλύπτει'' τα ακριβή στοιχεία του καρκίνου του Βασιλέα του Ηνωμένες δημιουργεί εύλογες ανησυχίες», καταλήγει ο Ελληνοβρετανός Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου.