Πλημμύρες και καταστροφικές ζημιές προκάλεσε στη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά και το γειτονικό Πουέρτο Ρίκο, ο κυκλώνας Φιόνα στη που έπληξε τη Δευτέρα (19/9) την Καραϊβική θάλασσα.
Σε κατάσταση ανάκης βρίσκονται τόσο η Δομικανικανή Δημοκρατία, όσο και το Πουέρτο Ρίκο, ενώ όσοι δεν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια του, στερούνται την ηλεκτροδότηση και συνεχίζουν να υπομένουν ισχυρές βροχές.
Δομινικανή Δημοκρατία: Ένας νεκρός - Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο κυκλώνας άφησε πίσω έναν νεκρό και 12.485 κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον στρατηγό Χουάν Μέντες Γκαρσία, διευθυντή του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Δρόμοι πλημμύρισαν ή κόπηκαν στη μέση από πεσμένα δέντρα και καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης γύρω από το παραθαλάσσιο θέρετρο Πούντα Κάνα, στο ανατολικό τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι άνεμοι έφθαναν ως ακόμη και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και ο κυκλώνας Φιόνα αναμένεται να ενισχυθεί «κατά τη διάρκεια των δύο επομένων ημερών», φθάνοντας σήμερα στην Κατηγορία 3 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον), ανέφερε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), με έδρα το Μαϊάμι.
Σύμφωνα με ενημέρωση, την Τρίτη ο κυκλώνας κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος.
Ο Φιόνα, που έφθασε πάνω από τη γη στη Δομινικανή Δημοκρατία χθες, «πέρασε με μεγάλη ταχύτητα», είπε ο Βισέντε Λόπες, που εργάζεται σε παραλία στην Πούντα Κάνα, μιλώντας για κατεστραμμένα καταστήματα.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Στο Πουέρτο Ρίκο, από όπου πέρασε πρώτα ο κυκλώνας, και όπου εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ συναγερμός για τροπική καταιγίδα, «οι ζημιές σε υποδομές και σε σπίτια είναι καταστροφικές», δήλωσε ο κυβερνήτης της αμερικανικής περιοχής αυτής, ο Πέδρο Πιερλουίσι.
Ο κυκλώνας προκάλεσε κατολισθήσεις, ξερίζωσε δέντρα, ανέτρεψε στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, έκανε δρόμους αδιάβατους και παρέσυρε γέφυρα στην πόλη Ουτουάδο.
Ένας άνθρωπος έχασε ζωή του, «απανθρακώθηκε» προσπαθώντας να βάλει καύσιμο σε γεννήτρια σε λειτουργία, σύμφωνα με τις αρχές.
«Δυστυχώς, αναμένουμε περαιτέρω βροχόπτωση σε όλο το νησί σήμερα και αύριο», είπε χθες ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, καλώντας τους κατοίκους να μην διακινδυνεύσει να κινηθεί στους δρόμους.
«Σε πολλές περιοχές, όπου δεν είχαν σημειωθεί ποτέ πριν πλημμύρες, έχουμε συγκέντρωση νερού άνευ προηγουμένου», μεγαλύτερες «κι από αυτές που είχαμε δει στον κυκλώνα Μαρία», εξήγησε ο κ. Πιερλουίσι.
Πάνω από 800.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν πλέον παροχή πόσιμου νερού. «Δεν έχουμε ηλεκτρισμό, ούτε νερό», δήλωσε η Ελένα Σαντιάγο, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο της Αϊμπονίτο (κεντρικά).
Το πέρασμα του κυκλώνα Φιόνα «ήταν βίαιο», εξήγησε. «Το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη σε γεννήτρια, προσφέρουμε φροντίδες μόνο σε επείγοντα περιστατικά».
Μπλακάουτ σε ολόκληρο το Πουέρτο Ρίκο
Όλο το Πουέρτο Ρίκο των τριών και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων υπέστη διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς πλησίαζε το νησί ο κυκλώνας. Χθες Δευτέρα, η παροχή αποκαταστάθηκε στα σπίτια 100.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.
Την Κυριακή η τροπική καταιγίδα Φιόνα μετατράπηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1, προτού χτυπήσει τη νοτιοδυτική ακτή του Πουέρτο Ρίκο.
Εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών, η συχνότητα των ισχυρών κυκλώνων, με ισχυρότερους ανέμους και σφοδρότερες βροχοπτώσεις, αυξάνεται. Τέτοια φαινόμενα θέτουν σε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο παραθαλάσσιες κοινότητες.
Το Πουέρτο Ρίκο, άλλοτε ισπανική αποικία η οποία μετατράπηκε σε αμερικανικό έδαφος στα τέλη του 19ου αιώνα προτού αποκτήσει ειδικό καθεστώς τα χρόνια του 1950, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές τα τελευταία χρόνια.
Υπέστη εκτεταμένες καταστροφές το 2017 από τους κυκλώνες Ίρμα και Μαρία, που χτύπησαν κυρίως το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Το δίκτυο αυτό ιδιωτικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021, με σκοπό, στη θεωρία τουλάχιστον, να επιλυθεί το πρόβλημα των συχνών διακοπών της ηλεκτροδότησης. Όμως η νήσος έζησε γενική διακοπή ρεύματος τον Απρίλιο του 2022.
Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συζήτησε χθες με τον κυβερνήτη του νησιού και ανέφερε πως μέλη ομοσπονδιακών υπηρεσιών ήδη εργάζονται για να βοηθήσουν, είναι πάνω από 300 ήδη και θα αυξηθούν.