Στο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται χαμένος πίνακας του Καραβάτζο -Παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ [εικόνες] - iefimerida.gr

Στο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται χαμένος πίνακας του Καραβάτζο -Παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ [εικόνες]

Στο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται χαμένος πίνακας του Καραβάτζο
Στο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται χαμένος πίνακας του Καραβάτζο / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις αιώνες αφότου ζωγραφίστηκε, τρεισήμισι αιώνες αφότου έφτασε στην Ισπανία και τρία χρόνια αφότου έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να βγει στο σφυρί για μόλις 1.500 ευρώ, ένας χαμένος πίνακας του Καραβάτζο εκτίθεται στο Πράδο της Μαδρίτης.

Ο Ecce Homo, που ζωγραφίστηκε στα τελευταία χρόνια του Ιταλού δασκάλου, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο αφού οι ειδικοί του μουσείου τον εντόπισαν σε έναν κατάλογο δημοπρασίας και τηλεφώνησαν στο υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας για να μοιραστούν τις υποψίες τους ότι ο πίνακας είχε αποδοθεί λανθασμένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται χαμένος πίνακας του Καραβάτζο
Στο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται χαμένος πίνακας του Καραβάτζο / AP

Παρά το γεγονός ότι αναφερόταν ως έργο του κύκλου του Ισπανού ζωγράφου του 17ου αιώνα José de Ribera, οι ειδικοί ήταν αρκετά σίγουροι ότι στην πραγματικότητα είχε ξεπηδήσει από τα πινέλα του Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο.

Αφού το υπουργείο Πολιτισμού επέβαλε απαγόρευση εξαγωγής του έργου, οι ειδικοί ανέλαβαν μια σχολαστική εξέταση και αποκατάσταση του πίνακα διαστάσεων 111 εκατοστών επί 86 εκατοστά.

Πράδο: Ο πίνακας του Καραβάτζο «μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της τέχνης»

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το έργο πιστοποιήθηκε τελικά ως Καραβάτζο και το Πράδο ανακοίνωσε ότι ο πίνακας - ο οποίος αγοράστηκε από την οικογένεια που τον κατείχε επί γενιές από έναν ανώνυμο αγοραστή έναντι αδιευκρίνιστου ποσού - θα εκτεθεί στο μουσείο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται χαμένος πίνακας του Καραβάτζο
Στο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται χαμένος πίνακας του Καραβάτζο / AP

Έκτοτε αποδείχθηκε ότι το έργο ανήκε αρχικά σε Ισπανούς αντιβασιλείς στη Νάπολη, από τους οποίους πέρασε στη συλλογή του βασιλιά Φιλίππου Δ'. Το 1823 περιήλθε στα χέρια της οικογένειας Pérez de Castro, από τους απογόνους της οποίας αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικών μέσων ενημέρωσης, ο ιδιοκτήτης είναι Βρετανός υπήκοος που ζει στην Ισπανία και ο οποίος πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ.

Το Πράδο χαρακτήρισε τον πίνακα - ένα από τα μόλις 60 γνωστά έργα του καλλιτέχνη - ως «μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της τέχνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πράδο μουσείο Καραβάτζο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ