Η δολοφονία της Καντίλ Μπαλόχ, της επονομαζόμενης και «Κιμ Καρντάσιαν του Πακιστάν» από τα ίδια της τα αδέλφια, επειδή αναρτούσε «πρόστυχες» φωτογραφίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε προκαλέσει σάλο πριν από τρία χρόνια στη χώρα.
Τώρα οι δράστες του στυγερού εγκλήματος δεν αποκλείεται να αφεθούν ελεύθεροι αφού οι γονείς τους είπαν ότι τους συχώρεσαν και παρότρυναν το δικαστήριο να τους απαλλάξει. Η 26χρονη Μπαλοχ, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Φαούζια Αζίμ, είχε περισσότερους από 750.000 συνδρομητές στο Facebook και δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στο Instagram και το Twitter.
Έγινε διάσημη υπερασπιζόμενη φιλελεύθερες απόψεις και τη γυναικεία χειραφέτηση σε μια άκρως συντηρητική χώρα, αψηφώντας τις τοπικές παραδόσεις και ανεβάζοντας στα social media «προκλητικές» για τα ήθη του Πακιστάν, φωτογραφίες, ανάμεσά τους και μία, όπου κάθεται στα πόδια ενός υψηλόβαθμου μουφτή, ο οποίος καθαιρέθηκε αμέσως μετά, με την κατηγορία ότι «προσέβαλε το Ισλάμ».
Λίγες εβδομάδες μετά την ανάρτηση της επίμαχης φωτογραφίας η Καντίλ Μπαλόχ βρέθηκε νεκρή τον Ιούλιο του 2016. Τα αδέλφια της, ο Ουασίμ, που στραγγάλισε την 26χρονη παρόντος του έτερου αδελφού, Ασλάμ, ομολόγησαν την ενοχή τους, δηλώνοντας ότι τη σκότωσαν επειδή «λέκιασε την τιμή της οικογένειας».
Η δίκη τους γίνεται φέτος, αλλά δεν αποκλείεται να αφεθούν ελεύθεροι, αφού οι γονείς τους με ένορκη κατάθεση δηλώνουν στο δικαστήριο ότι τους έχουν συγχωρέσει αξιοποιώντας ένα παλιό παραθυράκι της νομοθεσίας του Πακιστάν, που επέτρεπε στους δράστες «εγκλημάτων τιμής» να αποφυλακίζονται αν τους συγχωρούν άλλα μέλη της οικογένειας – νόμος που άλλαξε το 2016 μετά το θάνατο της 26χρονης. Ωστόσο, οι γονείς της «Καρντάσιαν του Πακιστάν» υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ τρεις μήνες μετά τη δολοφονία της και δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.
Από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νέος νόμος ο αριθμός των εγκλημάτων τιμής έχει μειωθεί στην Παντζάμπ, την πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε χρόνο δολοφονούνται πάνω από χίλιες γυναίκες στη χώρα, επειδή «κηλίδωσαν» την τιμή των οικογενειών τους...