Για δεύτερη μέρα παρέλυσαν την Οτάβα το «κομβόι ελευθερίας» των φορτηγών και χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούν οργισμένα κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ενώ άλλοι οδηγοί φορτηγών μπλόκαραν αυτοκινητόδρομο στη μεθόριο που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στη μαζική, πλην ειρηνική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα του Καναδά στους δρόμους και στο χιονισμένο γκαζόν μπροστά από το κοινοβούλιο κατά της πολιτικής για το εμβόλιο για την Covid-19 του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ο οποίος φυγαδεύτηκε προληπτικά μαζί με την οικογένειά του σε μυστική τοποθεσία.
Τι είναι το «κομβόι ελευθερίας», εξαιτίας του οποίου φυγαδεύτηκε ο Τριντό
Το αποκαλούμενο «κομβόι της ελευθερίας» ξεκίνησε ως μια συγκέντρωση στον δυτικό Καναδά οδηγών φορτηγών, που διοργάνωσαν μια αυτοκινητοπομπή από το Βανκούβερ προς την Οτάβα για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία, κυρίως δε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους οδηγούς που περνούν τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Γρήγορα, ωστόσο, εξελίχθηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση. «Δεν μπορώ να δουλέψω πια γιατί δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα», είπε ο Τσάβα Βίζι, ένας οδηγός φορτηγού από το Ουίνδσορ, ο οποίος, όπως επεσήμανε, είναι ο μόνος που εργάζεται στην οικογένειά του. «Αρνούμαι το εμβόλιο», είπε, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο. Μίλησε μέσα από το φορτηγό του μπροστά στο κοινοβούλιο.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους και το πλήθος των αντιεμβολιαστών που διαδήλωναν στην Οτάβα, οδηγοί φορτηγών μπλόκαραν χθες ολοσχερώς τον αυτοκινητόδρομο 4 στην Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, μια σημαντική αρτηρία για τη μεταφορά εμπορικών αγαθών μεταξύ των δύο κρατών. «Προς το παρόν η είσοδος παραμένει από τεχνικής άποψης ανοικτή, αλλά ουδείς μπορεί να περάσει παρά μόνον πεζή», δήλωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Έφιππης Καναδικής Αστυνομίας της Αλμπέρτα, προσθέτοντας ότι περίπου 100 φορτηγά έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο.
Βεβήλωσαν μνημείο πεσόντων πολέμου
Στην πρωτεύουσα του Καναδά η βεβήλωση του μνημείου πεσόντων πολέμου και η παρενόχληση δημοτικών αξιωματούχων και εθελοντών ΜΚΟ προκάλεσαν οργισμένη αντίδραση με την αστυνομία να ερευνά τα περιστατικά.
«Αηδίασα βλέποντας διαδηλωτές να χορεύουν πάνω στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Εθνικό Μνημείο Πεσόντων Πολέμου. Αυτοί που το έκαναν θα έπρεπε να πάνε να κρεμαστούν από ντροπή», δήλωσε ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας του Καναδά; Γουέιν Έιρ.
Την Κυριακή τοποθετήθηκαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την πρόσβαση των οχημάτων στην περιοχή γύρω από το Μνημείο Πεσόντων Πολέμου, ενώ ρυμουλκήθηκαν πολλά παράνομα σταθμευμένα οχήματα . Και μια οργάνωση που μεριμνά για τους άστεγους, η Shepherds of Good Hope, είπε ότι μέλη της «παρενοχλήθηκαν» από διαδηλωτές που απαιτούσαν δωρεάν ζεστά γεύματα ένα ιδιαίτερα κρύο Σαββατοκύριακο.
Καθώς συγκεντρώνονταν οι αντιεμβολιαστές διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός του Καναδά κι η οικογένειά του μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία στην Οτάβα, όπως μετέδωσαν καναδικά ΜΜΕ. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Τζιμ Γουάτσον, εξοργίστηκε με την «απειλητική», όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά ορισμένων διαδηλωτών ειδικά κατά εκπροσώπων του Τύπου. «Σταματήστε τις εκφοβιστικές τακτικές και δείξτε λίγο σεβασμό στους συμπατριώτες σας, Καναδούς», έγραψε στο Twitter.
Αργότερα, σε συνέντευξή του στο CBC, απηύθυνε έκκληση στους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους για να μπορέσει η Οτάβα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. «Ειλικρινά, οι κάτοικοι νιώθουν σαν φυλακισμένοι στο ίδιο τους το σπίτι», τόνισε.
Αμετακίνητοι οι σκληροπυρηνικοί οδηγοί φορτηγών
Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί αντιεμβολιαστές οδηγοί φορτηγών σχεδιάζουν όπως λένε να παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Καναδά «όσο χρειαστεί» και μέχρις ότου η κυβέρνηση Τριντό κάνει πίσω και αποσύρει τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμός τους. Στόχος τους, όπως λένε, είναι «να προκαλέσουν χάος» και «τροφοδοτικό εφιάλτη» για την κυβέρνηση.
«Ναι, τώρα κάνει πραγματικά πολύ κρύο, αλλά εμείς μένουμε εδώ. Οι μέρες θα μεγαλώσουν σιγά σιγά, δεν μας νοιάζει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μπι Τζέι Ντίχτερ, εκ των οργανωτών του «κομβόι ελευθερίας». «Εμείς ήρθαμε εδώ για να μείνουμε. Δεν έχουμε χρονικό όριο».
Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις στις 29 Ιανουαρίου
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ