Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον εξαπέλυσε κατάμουτρα επίθεση στον Ρώσο ομόλογό του κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δολοφόνησε τον Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ απέφυγε να τον κοιτάξει εστιάζοντας το βλέμμα του στο κινητό του τηλέφωνο.
Ο Κάμερον εκμεταλλεύτηκε μια συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της G20 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, προπαρασκευαστική της συνόδου κορυφής του Νοεμβρίου, για να επιτεθεί στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας για τον θάνατο του Ναβάλνι, του σφοδρότερου επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη Παρασκευή στη διαβόητη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος», βόρεια του αρκτικού κύκλου.
«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την επιθετικότητά της», είπε ο Κάμερον. «Δεν υπάρχει πιο σοβαρό ζήτημα για τον κόσμο - κι ολόκληρος ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί εδώ – από την εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη με αυτόν τον παντελώς παράνομο και απαράδεκτο τρόπο. Κι ο ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει την Ουκρανία και να καταγγείλει την παρανομία που διέπραξαν ο Πούτιν και οι συνεργάτες του».
Μιλώντας αργότερα στο BBC ο Κάμερον είπε ότι και οι ομόλογοι του της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στον Ναβάλνι και τόνισαν ότι θεωρούν υπεύθυνους για τον θάνατό του τον Πούτιν και το ρωσικό κράτος. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και σε κάθε υπουργό Εξωτερικών δόθηκαν από πέντε λεπτά για να μιλήσει.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νορβηγός ΥΠ ΕΞ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο Λαβρόφ αντέδρασε «ήρεμα» στις βολές του Κάμερον παρουσιάζοντας «μια σειρά εναλλακτικών στοιχείων» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Χθες Τετάρτη η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον διευθυντή και πέντε υποδιευθυντές της σωφρονιστικής αποικίας, όπου πέθανε ο Ναβάλνι, «παγώνοντας» τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο κι απαγορεύοντας την είσοδό τους στη χώρα.