Το ταξίδι της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, από τη Σιγκαπούρη προς το Βιετνάμ καθυστέρησε κατά αρεκτές ώρες λόγω έρευνες για δύο πιθανά περιστατικά του μυστηριώδους συνδρόμου της Αβάνας στο Ανόι.
Η έρευνα των ύποπτων περιστατικών ήταν στα αρχικά της στάδια και τελικά κρίθηκε ασφαλές να ταξιδέψει η Χάρις, όπως είχε προγραμματιστεί, στο Βιετνάμ στο πλαίσιο της περιοδείας της σε χώρες της Ασίας, που αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική ενώ είναι σε εξέλιξη η χαοτική εκκένωση Αμερικανών από το Αφγανιστάν.
Το σύνδρομο της Αβάνας αφορά σε μυστηριώδη περιστατικά με συμπτώματα όπως ζάλη, διανοητική σύγχυση, μερική κώφωση και κενά στο βασικό λεξιλόγιό τους, που κατήγγειλαν για πρώτη φορά Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Κούβας το 2016. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «λαμβάνουν στα σοβαρά οποιοδήποτε αναφερόμενο περιστατικό του συνδρόμου της Αβάνας».
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν τα δύο νέα περιστατικά στο Ανόι αφορούν στο εν λόγω σύνδρομο, ενώ η Ψάκη τόνισε ότι δεν ενεπλάκησαν άτομα που ταξίδευαν με την Χάρις. Ο δημοσιογράφος του NBC, Τζος Λέντερμαν, επικαλούμενος Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι τα συμβάντα αφορούσαν σε δύο Αμερικανούς εργαζόμενους στο Ανόι κι ότι περιλάμβαναν «παράξενους ήχους». «Η αναχώρηση, από τη Σιγκαπούρη, της αντιπροσωπείας της αντιπροέδρου καθυστέρησε επειδή οι υπηρεσίες της ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες σχετικά με ένα πρόσφατο, πιθανό ασυνήθιστο υγειονομικό περιστατικό στο Ανόι», ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της. Η έκφραση «ασυνήθιστο υγειονομικό περιστατικό» συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει το «Σύνδρομο της Αβάνας», μιας μυστηριώδους ασθένειας που έπληξε Αμερικανούς διπλωμάτες όχι μόνο στην Κούβα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. «Κατόπιν σχολαστικής εξέτασης (της κατάστασης) ελήφθη η απόφαση να συνεχιστεί το ταξίδι της αντιπροέδρου», πρόσθεσε η πρεσβεία.
Παρόμοια περιστατικά του «συνδρόμου της Αβάνας» έχουν αναφερθεί από Αμερικανούς που υπηρετούν και σε άλλες χώρες πλην της Κούβας, περιλαμβανομένων των Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας και Κίνας. Διάφορες θεωρίες, όπως η χρήση μικροκυμάτων ή ηχητικών επιθέσεων, πιθανώς στο πλαίσιο επιχείρησης κατασκοπείας ή κυβερνο-επίθεσης, επιχείρησαν να εξηγήσουν τα περιστατικά αυτά. Ιδιαίτερη ανησυχία στις ΗΠΑ προκάλεσαν οι αποκαλύψεις δύο πιθανών τέτοιων περιστατικό στην περιοχή της Ουάσιγκτον – το ένα μάλιστα κοντά στον Λευκό Οίκο – τον περασμένο Νοέμβριο με έναν αξιωματούχο να αναφέρει ανεξήγητη ζάλη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εικάζουν πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας, κάτι που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Μόσχα.