Αφού κέρδιζε επί σειρά ετών τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, το «noma», των τριών αστεριών Michelin, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τις πόρτες του στο τέλος του 2024, για να αναγεννηθεί ως εργαστήριο γαστρονομίας.
«Για να συνεχίσουμε να είμαστε noma, πρέπει να αλλάξουμε (…). Ο χειμώνας 2024 θα είναι η τελευταία σεζόν του noma όπως το ξέρουμε», ανακοίνωσε στο Instagram το εστιατόριο της Κοπεγχάγης.
Συντομογραφία των δανέζικων λέξεων «nordisk» (βόρειος) και «mad» (τροφή), το noma (με πεζό το γράμμα «n») άνοιξε το 2003 σε αποβάθρα του κέντρου της Κοπεγχάγης, για να κλείσει το 2016 και να ανοίξει ξανά δύο χρόνια αργότερα σε πιο απομακρυσμένη και δασώδη γειτονιά της Κοπεγχάγης.
Έρχεται το «noma 3.0»
«Το 2025, το εστιατόριό μας θα μεταμορφωθεί σε ένα γιγάντιο εργαστήριο -μία πρωτοποριακή πειραματική κουζίνα που θα είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων γεύσεων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ζηλωτής της ζύμωσης, που, για παράδειγμα, επιτρέπει στα κουκουνάρια να γίνουν βρώσιμα, ο Ρενέ Ρετζέπι, γνωστός στον κόσμο της γαστρονομίας για την εφευρετικότητά του, καταφέρνει πάντα να ανακατεύει την τράπουλα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε μετατρέψει το εστιατόριό του σε μπαρ με κρασί και χάμπουργκερ επί έναν μήνα, το καλοκαίρι του 2020.
Αν και η έμφαση θα δίνεται πλέον στη δημιουργικότητα, θα παραμείνει εφικτό, από καιρού εις καιρόν, να γευματίζει κανείς στο «noma» της Κοπεγχάγης ή σε κάποιο από τα εφήμερα εστιατόρια που θα λειτουργούν σε άλλα μέρη του κόσμου.
«Το σερβίρισμα των πελατών θα αποτελεί πάντα μέρος αυτού που είμαστε, αλλά το να είμαστε εστιατόριο δεν θα μας καθορίζει πια» γράφει το «noma», περιγράφοντας το σχέδιο «noma 3.0». «Μεγάλο μέρος του χρόνου μας θα είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση νέων σχεδίων και στην ανάπτυξη πληθώρας άλλων ιδεών και προϊόντων».
Την άνοιξη, το «noma» θα ανοίξει εστιατόριο στο Κιότο για διάστημα δύο μηνών, από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 20 Μαΐου.