«Υπερβολική» χαρακτήρισε την αντίδραση της Ελλάδας για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ο Ιμπραΐμ Καλίν.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, σε σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε «υπερβολική» την αντίδραση της Ελλάδας και τόνισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί πολεμική ή πολιτική ένταση.
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελλόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις», υποστήριξε ο Καλίν.
Καλίν: Δεν επιθυμούμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση
Παράλληλα, ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική και τόνισε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί στρατιωτική ή πολιτική ένταση. «Η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική. Σαν να ήταν μια στρατιωτική κίνηση. Δεν θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση. Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων», υπογράμμισε ο Καλίν.
Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Καλίν τόνισε ότι οι Κύπριοι κάνουν ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες. «Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της ΕΕ για να διαπραγματευτούν και να ασκήσουν πίεση κατά της Τουρκίας. Δεν θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού», τόνισε.
Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν την Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά».