Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάγια Κάλας, αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζητήθηκαν για την Μέση Ανατολή.
Στην ενότητα της Μέσης Ανατολής, η κ. Κάλας δήλωσε για το ζήτημα της Συρίας πως συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ αν θα πρέπει να συνεχιστεί η χαλάρωση των κυρώσεων καθώς είναι σαφές, όπως είπε, ότι οι πολίτες χρειάζονται την πρόσβαση στις υπηρεσίες, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δει βήματα από τη νέα ηγεσία προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως τόνισε, «είναι σαφές ότι δεν έχουμε δει πολλά βήματα από τη νέα ηγεσία και το μέλλον της Συρίας είναι ακόμη πολύ εύθραυστο, αλλά και ελπιδοφόρο».
Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συμφωνήθηκε να αξιολογηθεί η κατάσταση στη χώρα και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα, με βάση και τους όρους που θα θέσει η Ευρώπη, αλλά και τις κόκκινες γραμμές για τη Συρία. «Συμφωνήσαμε ότι θα αξιολογήσουμε τη διαδικασία μέχρι στιγμής, επειδή έχουμε κάνει κάποια άρση των κυρώσεων, αλλά θα εργαστούμε επίσης για να προτείνουμε τα επόμενα βήματα, έχοντας φυσικά κατά νου τις κόκκινες γραμμές που θα θέσουμε», υπογράμμισε η Κάλας.
Κάλας: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του
Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά οι τρέχουσες ενέργειές του ξεπερνούν την αναλογική αυτοάμυνα, δήλωσε επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Νωρίτερα, σήμερα, η Κάλας δήλωσε η Ευρώπη εντείνει την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους, με ένα τριετές πακέτο ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ για «να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας».
«Η ΕΕ θα επενδύσει σε βασικής σημασίας υποδομές παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη στους πρόσφυγες», τόνισε με ανάρτησή της στο X.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε παράλληλα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους πρέπει να μην πολιτικοποιείται και η βοήθεια να απευθύνεται αυστηρά σε όσους την έχουν ανάγκη. «Όταν πρόκειται για τη συνολική κατάσταση, τότε αυτή είναι πολύ σοβαρή και, φυσικά, θέλουμε πραγματικά οι μεσολαβητές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναλάβουν την κατάπαυση του πυρός και να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους», τόνισε.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια που δίνουμε στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους δεν πρέπει να πολιτικοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φτάνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.