Ένα email του Ζοζέπ Μπορέλ προς την Εύα Καϊλή που σκιαγραφεί την πολιτική της ΕΕ προς το Κατάρ, για περαιτέρω συνεργασία, δημοσιεύει η «Corriere de la Serra».
Η ιταλική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι το email του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προς την τότε αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου δείχνει ότι η Ένωση ενδιαφερόταν για «ενισχυμένη συνεργασία» με το Κατάρ.
Όπως γράφει η «Corriere de la Serra», «αύξηση της αμοιβαίας κατανόησης και των ανταλλαγών» μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ μέσω της «ενισχυμένης συνεργασίας», στην οποία «προτεραιότητα» πρέπει να έχουν οι «επαφές μεταξύ των ανθρώπων» είναι η πολιτική γραμμή που υπέδειξε τον Οκτώβριο του 2022 ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στην Εύα Καϊλή.
Το μήνυμα εστάλη δύο εβδομάδες πριν η κυρία Καϊλή συλληφθεί για την υπόθεση Qatargate.
Η ιταλική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά σχετικά με τη σύλληψη ότι η Εύα Καϊλή κατηγορείται «ότι πήρε χρήματα για να προωθήσει τη φιλοκαταριανή γραμμή, η οποία στην πραγματικότητα ήταν η γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
«Είμαστε στα μέσα του 2022, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί στο Κατάρ τον Νοέμβριο. Βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ εν μέσω ενεργειακής κρίσης λόγω της σύγκρουσης, που έχει κατακριθεί για την έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στις εργασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και του κόσμου των ΛΟΑΤ+, αλλά προωθούμενο από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (Ilo), τον οργανισμό του ΟΗΕ στον οποίο βασίζονται οι εκτιμήσεις της Επιτροπής της ΕΕ, το Κατάρ ζητά να μπορούν οι πολίτες του να εισέρχονται στην Ευρώπη χωρίς βίζα και να καταλαγιάσει η διαμάχη για το πρωτάθλημα», περιγράφει η εφημερίδα, αποτυπώνοντας το τι ακριβώς συνέβαινε με το Κατάρ.
Αφού παραθέτει tweet της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία «να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με όλους τους αξιόπιστους εταίρους», η «Corriere» σχολιάζει: «Η χώρα του Κόλπου είναι απαραίτητη για την ΕΕ».
Η γραμμή της ΕΕ στο mail που έλαβε η Εύα Καϊλή
Τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι της στο Κατάρ, στο οποίο ήδη είχαν βρεθεί Μπορέλ και Σαρλ Μισέλ, η κυρία Καϊλή λαμβάνει μαζί με άλλα 7 άτομα ένα μακροσκελές σημείωμα, στο οποίο ο Μπορέλ υποδεικνύει τη γραμμή της ΕΕ, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Κατάρ διανύουν μια άνευ προηγουμένου θετική στιγμή».
Ακολουθούν τα καυτά θέματα της ατζέντας: εμπόριο, επενδύσεις, Ουκρανία, Αφγανιστάν. Παραμένει όμως το ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των εργατών που κατασκευάζουν τα στάδια, κυρίως μετανάστες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση με το Κατάρ σχετικά με τη βίζα, μόλις το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δώσουν το «πράσινο φως» στην πρότασή της. «Θα αποτελέσει ''κλειδί'' για την αύξηση της κατανόησης», γράφει ο Μπορέλ.
Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή «πρέπει να καταστήσει σαφές στους Καταριανούς ότι είναι απαραίτητο η χώρα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Κοινοβούλιο της ΕΕ για να συμβεί αυτό». Και στη συνέχεια: «Η ενέργεια αποτελεί επί του παρόντος κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ» και «είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την ετοιμότητά σας να μας βοηθήσετε να επιταχύνουμε την ανεξαρτησία μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», διότι «μια εταιρική σχέση» με τον Κόλπο «είναι η πρώτη στρατηγική που υπήρξε ποτέ» για την Ευρώπη.
Εν συνεχεία φτάνει στην ουσία του θέματος: «Επικροτούμε τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε το Κατάρ, ιδίως σε εργασιακά θέματα, και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε σταθερά σε αυτή την πολλά υποσχόμενη πορεία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι επιτυχές», προσθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος.
Η Εύα Καϊλή θα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή και στη συζήτηση στην ολομέλεια στις 21 Νοεμβρίου, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη περί χρηματισμού.
Η απάντηση του εκπροσώπου του Ζοζέπ Μπορέλ
Σχολιάζοντας το email, ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, Πίτερ Στάνο, υπενθύμισε ότι «υπάρχει σαφής καταμερισμός εργασίας και αρμοδιοτήτων στην ΕΕ και ο ύπατος εκπρόσωπος δεν μπορεί και δεν έχει δώσει καμία οδηγία ή "εντολή" στο Κοινοβούλιο της ΕΕ ή στα μέλη του».
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «παρείχε μια τεκμηριωμένη περίληψη των πάγιων θέσεων της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία με το Κατάρ και τα θέματα που ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η τελική ενημέρωση για τα ταξίδια των ευρωβουλευτών συντάσσεται και ολοκληρώνεται από το Κοινοβούλιο της ΕΕ και εναπόκειται στο τελευταίο να αποφασίσει ποια από τη συμβολή μας θα ληφθεί τελικά υπόψη».