Για «νέο πρόσωπο από τον χώρο της πολιτικής» ψάχνει το λόμπι των κρυπτονομισμάτων, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για την Εύα Καϊλή το Politico, «έχασε την επικεφαλής τσιρλίντερ του».
Οι βελγικές Αρχές έχουν συλλάβει την Ελληνίδα ευρωβουλευτή για το σκάνδαλο με το Κατάρ, με την ίδια να έχει αρνηθεί τα πάντα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πτώση της Καϊλή από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, εξέλιξη που για το λόμπι των κρυπτονομισμάτων αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα, όπως λέει χαρακτηριστικά.
Η Καϊλή, που σήμερα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, θεωρούνταν υπερασπίστρια του «κλάδου» και μάλιστα μαζί με άλλους τρεις θα ήταν η «κληρονόμος» του «κρυπτο-στέμματος» στις Βρυξέλλες. Ήταν αυτή που υπερασπιζόταν τον τομέα των κρυπτονομισμάτων πιο έντονα από κάθε άλλον στις Βρυξέλλες και, παράλληλα, ήταν από τις λίγες φωνές της αριστεράς που τηρούσαν έναν σεβασμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.
«Ηταν η τσιρλίντερ, αλλά είχε απομονωθεί από την αριστερά γι’ αυτόν τον λόγο», είπε ο Ολλανδός σοσιαλιστής Πολ Τανγκ. «Η επόμενη τσιρλίντερ θα πρέπει να είναι εντελώς καθαρή, αν έχουμε πάρει το μάθημά μας», είπε.
Εκτιμάται πως οι εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτώση της Καϊλή, καθώς αυτή την περίοδο συνέτασσε μια σχετική έκθεση που θα κατέθετε στο Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.
Η υπερασπιστική γραμμή της Καϊλή για τα κρυπτονομίσματα είχε τραβήξει την προσοχή των Πράσινων και των Σοσιαλιστών, που προσπαθούσαν να τα καταπολεμήσουν.
Δεύτερο «χτύπημα» στο λόμπι των κρυπτονομισμάτων
Μέλη του λόμπι των κρυπτονομισμάτων, μιλώντας στο POLITICO, επαίνεσαν την Καϊλή για την προσφορά της, σημειώνοντας ωστόσο πως το σκάνδαλο με το Κατάρ επισκιάζει τα όσα έχει κάνει.
Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων περνά κρίση, καθώς, πριν από έναν μήνα περίπου, στην Ουάσιγκτον συνελήφθη ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, της πτωχευμένης FTX, ο οποίος φέρεται να χρωστά σε πελάτες του πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ωστόσο, τόσο η δική του περίπτωση όσο και αυτή στις Βρυξέλλες ανοίγουν τον δρόμο σε νομικούς ώστε να δημιουργηθεί πιο αυστηρό πλαίσιο γύρω από το κρυπτονόμισμα.
Όσον αφορά τη «διάδοχη» κατάσταση στις Βρυξέλλες, το δημοσίευμα αναφέρει πως με την απουσία της Καϊλή, τρία άτομα έχουν τον πρώτο λόγο... Ο Γερμανός Στεφάν Μπέργκερ, ο Τσέχος Οντρεϊ Κόβαρικ και η Λίντια Περέιρα από την Πορτογαλία. Οι πρώτοι δύο ήταν μέλη της ομάδας που διαπραγματευόταν με την ΕΕ για να στηρίξει το κρυπτονόμισμα.
«Υπάρχουν μέλη στο Κοινοβούλιο που μπορούν να είναι ενεργά στην ψηφιακή χρηματοδότηση και την κρυπτογράφηση. Δεν νομίζω πως ήρθε το τέλος της καλής συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Κόβαρικ.
Η ενασχόληση της Καϊλή με την τεχνολογία
Όμως, η απουσία της Καϊλή είναι σημαντικότερη, γράφει το Politico. Δεν είναι μόνον ότι είχε θέση ισχυρή στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και ότι συμμετείχε ενεργά σε διαπραγματεύσεις κάθε είδους.
Ενδεικτικό είναι ότι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης Επιστήμης και Τεχνολογίας (STOA), ενώ είχε εντρυφήσει και στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κανονιστικών ρυθμίσεων και των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, το 2019 διορίστηκε εισηγήτρια για το επενδυτικό πακέτο-γίγας, ύψους 650 δισ. ευρώ InvestEU, ώστε να διαπραγματευθεί εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Τεχνολογίας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.