Η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και οι άλλοι δύο συλληφθέντες για το Qatargate προσέρχονται σε λίγες ώρες στον Βέλγο ανακριτή, που θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστούν ή όχι μέχρι τη δίκη.
Τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από την ομοσπονδιακή αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών περί διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάζονται το πρωί της Τετάρτης ενώπιον του προδικαστικού τμήματος στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσουν στον ανακριτή τη δική τους εκδοχή για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, κατά τη διάρκεια των έως τώρα ερευνών έχει εντοπιστεί και κατασχεθεί τεράστιο χρηματικό ποσό, το οποίο η γαλλική εφημερίδα Le Soir αποκάλυψε πως ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Στις επίσημες ανακοινώσεις της, πάντως, η ομοσπονδιακή εισαγγελία υποστηρίζει πως κατέσχεσε 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου -του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι-, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες -του πατέρα της Εύας Καϊλή- και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -στην Εύα Καϊλή.
Εύα Καϊλή: Δήλωσε αθώα από τη φυλακή, μετά το σκάνδαλο Qatargate
Την Τρίτη, η τέως, πλέον, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή έκανε τις πρώτες της δηλώσεις αναφορικά με τις κατηγορίες που τη βαραίνουν. Μέσα από τις υπερσύγχρονες φυλακές Χάρεν, όπου κρατείται μέχρι να παρουσιαστεί στον ανακριτή, μίλησε μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, και υποστήριξε ότι είναι αθώα.
«Δεν είχε προσωπική ατζέντα και έχει έγγραφα στοιχεία που δείχνουν ότι εκτελούσε αποφάσεις της προεδρίας του Κοινοβουλίου» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Alpha, και πρόσθεσε:
«Ηταν μία ευρωπαϊκή πολιτική, προκειμένου να δώσουν βίζα σε χώρες όπως το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν, καθώς υπήρχε ανάγκη λόγω και της ενεργειακής κρίσης» σημείωσε, τονίζοντας πως η ευρωβουλευτής «ήταν εντολοδόχος αποφάσεων του γραφείου της προεδρίας του Κοινοβουλίου».
Δικηγόρος Καϊλή: Οι επαφές στο Κατάρ έγιναν με «εντολή» της Μετσόλα
Λίγο αργότερα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1, όπου είπε: «Μου είπε ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος Γιόχανσον ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ. Η κ. Μετσόλα έκανε Επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κ. Καϊλή αντιπρόσωπό της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής, ενώ διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής».
Κληθείς να σχολιάσει τη φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Le Soir», ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κ. Καϊλή ή από άλλους συλληφθέντες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει και στο κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η ίδια δηλώνει αθώα και επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον σύντροφό της.
«Βρέθηκαν χρήματα στην κ. Καϊλή, αλλά αυτά δεν προέρχονται από το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία σχέση δωροδοκίας με το Κατάρ, δεν τους έκανε κανένα ρουσφέτι, καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο εμίρης του Κατάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.
Η κατάθεση του συντρόφου της Καϊλή ρίχνει φως στο Qatargate -Τον παρακολουθούσαν, το μοιραίο τηλεφώνημα
Σύμφωνα με την «Corriere della serra», η κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή, που κατέθετε επί ώρες το Σάββατο, «βοηθούν να ανοίξει μια χαραμάδα που θα επιτρέψει στις βελγικές αρχές να επεκτείνουν ή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να επιβεβαιώσουν όσα έχουν ήδη συγκεντρώσει από μυστικές έρευνες μηνών σε σχέση με το Qatargate».
Πριν από τον Τζόρτζι, ο πατέρας της Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια βαλίτσα «τρόλεϊ» -η οποία περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ- από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες.
«Κάποιος είχε προειδοποιήσει τον πατέρα της Καϊλή»
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζόρτζι μάλλον παρακολουθούνταν) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραφυλάξουν μπροστά από το ξενοδοχείο, για να αιφνιδιάσουν τον κ. Καϊλή.
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -στην πιο σύντομη ίσως απόφαση στην ιστορία του -αποφάσισε να ξηλώσει την Εύα Καϊλή από αντιπρόεδρο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ. Ο μοναδικός ευρωβουλευτής που καταψήφισε τη σχετική πρόταση είναι ο Κροάτης Μίσλαβ Κολάκουσιτς, ο οποίος μάλιστα έχει ιδρύσει ΜΚΟ κατά της διαφθοράς (!), ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.
Οργή στο Ευρωκοινοβούλιο για τους φερόμενους αποδέκτες των χρημάτων
Λίγο αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξήχθη συζήτηση σχετικά με το σκάνδαλο που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, εξέφρασε την οργή της για τις εξελίξεις, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
«Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης, που περιμένουν από εσάς να αγωνιστείτε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια» τόνισε η κ. Γιόχανσον, απευθυνόμενη στους αποδέκτες των χρημάτων.