Μια φιλοευρωπαία πολιτικός, η 43χρονη Κάγια Κάλας, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας και η βουλή έδωσε το πράσινο φως για την κυβέρνηση συνασπισμού.
Η Κάγια Κάλας είναι επικεφαλής του κεντροδεξιού Κόμματος Μεταρρύθμισης και κόρη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σιίμ Κάλας. Η Κάλας, γεννημένη το 1977, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2018, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή, η Κάλας κέρδισε και την ψήφο των σοσιαλδημοκρατών και διαθέτει πλέον την πλειοψηφία των 70 εδρών. Στην πρώτη ομιλία της ως πρωθυπουργός, η Κάλας υποσχέθηκε «να κρατήσει την Εσθονία ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο απέναντι στην πανδημία, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να πάνε στις δουλειές τους, τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και η οικονομική δραστηριότητα να συνεχιστεί».
Ο προκάτοχός της Γιούρι Ρατάς είναι παραιτηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2021, μετά τις κατηγορίες διαφθοράς που έχουν κατατεθεί από εισαγγελείς που ισχυρίζονται ότι ο γενικός γραμματέας του κόμματός του συμφώνησε να δεχτεί δωρεά έως 1 εκατομμύριο ευρώ από έναν επιχειρηματία, σε αντάλλαγμα για άδεια οικοδόμησης σε δημόσια γη.
Η παραίτησή του είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος περιελάμβανε και το ακροδεξιό κόμμα AKRE, το οποίο αποκλείστηκε από την κυβέρνηση της Κάλας. Ο Γιούρι Ρατάς αρνείται τη γνώση οποιουδήποτε αδικήματος από το κόμμα του. Το κεντρώο κόμμα Renew Europe, του Γιούρι Ρατάς παραμένει στην κυβέρνηση ως εταίρος του Κόμματος Μεταρρύθμισης.
Η Κάγια Κάλας είναι παθιασμένη με την τεχνολογία και τις καινοτομίες και πιστεύει ότι οι κανονισμοί δεν πρέπει να παρεμποδίσουν την τεχνολογική ψηφιακή επανάσταση. Εκτιμά, επίσης, ότι τα σύνορα του ψηφιακού κόσμου εμποδίζουν εμποδίζουν τις καινοτόμες επιχειρήσεις να ανθίσουν.
Το κόμμα Μεταρρύθμισης της Κάλας και το Κεντρώο Κόμμα του προκατόχου της Γιούρι Ρατάς, διαδέχονται το ένα το άλλο στην εξουσία τα τριάντα τελευταία χρόνια, μετά την απελευθέρωση της Εσθονίας από την Σοβιετική Ένωση. Και οι δύο υποστηρίζουν σθεναρά την θέση της Εσθονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρούν αντίβαρο στην Ρωσία. Και οι δύο επέβαλαν μέτρα λιτότητας για να ελέγξουν τα έξοδα και το χρέος. Σήμερα, η βαλτική αυτή χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει το μικρότερο χρέος στην ευρωζώνη.
Ας σημειωθεί ότι ένα από τα θρυλικά ονόματα της νέας εποχής ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες, ο πρόεδρος με τα χρωματιστά παπιγιόν που έκανε την Εσθονία ψηφιακό κράτος πρότυπο, αντικείμενο μελέτης και μίμησης, τώρα, αναλαμβάνει να οδηγήσει την Ελλάδα στη δική της ψηφιακή επανάσταση, ως σύμβουλος του Κυριάκου Πιερρακάκη.