Η Τουρκία δεν σκοπεύει να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία στην Αν. Μεσόγειο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.
Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα σενάρια οριοθέτησης ΑΟΖ της Συρίας με την Τουρκία, μετά την ηχηρή ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας και νυν επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την Άγκυρα να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ, επικαλούμενη συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.
Δεν έχουν πρόθεση να οριοθετήσουν ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο
«Με διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση, ότι πρόκειται για φημολογία που δεν έχει καμία βάση και δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τα λόγια του, διότι του έθεσα ευθέως το ερώτημα», δήλωσε η Κάλας στα «Νέα».
Στη συνέχεια δε, ρωτήθηκε «όμως, τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, να το συνδέσει με την άρση των κυρώσεων;» και απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Έχω τον λόγο τους ότι δεν θα το κάνουν».
Υπενθυμίζεται ότι η Κάλας είχε δηλώσει την Κυριακή κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Ριάντ, ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσουν την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας,
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να αποφασίσουν πώς το μπλοκ των 27 χωρών θα χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας.
Η Κάλας ευελπιστεί σε άρση των κυρώσεων προς τη Συρία
Όπως επισήμανε ο ευρωπαϊκός ειδησεογραφικός ιστότοπος Euractiv, οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για χαλάρωση των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την προσέγγιση της νέας συριακής κυβέρνηση στη διακυβέρνηση της χώρας, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει «διαφορετικές ομάδες» και γυναίκες και «όχι ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η Κάλας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Αν δούμε ότι οι εξελίξεις βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα επόμενα βήματα… Αν δούμε ότι δεν βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε μπορούμε επίσης να προχωρήσουμε πίσω σε αυτό».