Καλύτερη είναι η εικόνα από τις φωτιές στο Λος Άντζελες, όπου τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες, οι 8 πέθαναν στην περιοχή του Pacific Palisades και 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά του Eaton.
Για τις φονικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες μίλησε στο iefimerida ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.
Συνολάκης στο iefimerida: «Κόπασαν οι άνεμοι, υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα σβήσει η φωτιά»
Όπως είπε ο κ. Συνολάκης, «η ισχύς των ανέμων από την Κυριακή και μετά έπεσε πάρα πολύ και αυτό βοήθησε πολύ στην πυρόσβεση. Αυτή τη στιγμή η Πυροσβεστική είναι αισιόδοξη ότι θα καταφέρει μέσα στις επόμενες ημέρες να σβήσει τη φωτιά. Από το απόγευμα της Τρίτης (14/1) στο Λος Άντζελες οι άνεμοι έχουν αρχίσει πάλι να δυναμώνουν, αλλά δεν θα έχουν την ισχύ που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή υπολογίζεται ότι οι άνεμοι σήμερα θα είναι στη μισή ταχύτητα, δηλαδή από 160 χλμ./ώρα μπορεί να φτάσουν τα 80χλμ./ώρα, που σημαίνει ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα αναζωπυρωθούν οι υπάρχουσες εστίες. Αυτή, ωστόσο, είναι μια μετρημένη αισιοδοξία».
«Φανταστικά καλύτερη η κατάσταση της ποιότητας του αέρα στο Λος Άντζελες»
Σχετικά με την ποιότητα του αέρα, ο κ. Συνολάκης σημείωσε πως η κατάσταση είναι «φανταστικά καλύτερη», και ανέφερε ότι «υπάρχει ένας δείκτης της ποιότητας του αέρα, που δείχνει ότι το 50 είναι τα όρια του φυσιολογικού, του ανεκτού, και σήμερα ο δείκτης κυμαίνεται από το 30 ως το 40». Πρόσθεσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης ήταν από 500 έως 600, τεράστια διαφορά, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο».
«Η ποιότητα του αέρα έχει φτιάξει επειδή έχουν σταματήσει οι φωτιές. Υπάρχουν ακόμα εστίες, αλλά δεν είναι αυτό το πράγμα που βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες. Δεν υπάρχουν τα τεράστια στρώματα καπνού στα βουνά που βλέπαμε προηγουμένως. Από την Κυριακή η εικόνα έχει καλυτερεύσει πάρα πολύ. Μακάρι η κατάσταση να πάει καλύτερα», είπε.
«Καλύτερη η κατάσταση στο Eaton -Αισιοδοξία ότι θα αφήσουν κατοίκους να επισκεφθούν τα σπίτια τους»
Για τις εκκενώσεις και τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή, ο καθηγητής είπε στο iefimerida:
«Ήμουν στη φωτιά στο Eaton και τα πράγματα είναι μάλλον καλύτερα, στον βαθμό που οι Αρχές σκέφτονται σήμερα να αφήσουν μερικούς ανθρώπους από αυτούς που έχουν εκκενώσει, να επισκεφθούν τα σπίτια τους. Δεν ξέρω αν θα επιτρέψουν στους κατοίκους να επιστρέψουν στις οικίες τους, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να πάνε να δουν τα σπίτια τους. Σήμερα είχα πάει στο Eaton και το μέρος, εκτός από ερημικό, έχει φοβερή ασφάλεια. Η Εθνοφρουρά και η αστυνομία βρίσκονται παντού, χωρίς υπερβολή, σχεδόν σε κάθε διασταύρωση. Είναι αδύνατον να μπεις μέσα αν δεν είσαι δημοσιογράφος. Αφήνουν πολύ λίγους επιστήμονες και έτσι μπήκα και εγώ».
«Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους στο Λος Άντζελες»
Σχετικά με τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ο κ. Συνολάκης είπε: Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν 200.000 άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ο πληθυσμός του δυτικού Λος Άντζελες που βρίσκονται οι περιοχές που καίγονται είναι περίπου δύο εκατομμύρια. Από αυτά, στο 10% των κατοίκων έχει γίνει εκκένωση. Όταν αυτοί οι άνθρωποι επιστρέψουν σπίτι τους -που θα είναι πολύ σημαντικό- θα υπάρχει πρόβλημα με τη στέγαση, γιατί είναι πάρα πολλά τα σπίτια που έχουν καεί.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες
Ο Κώστας Συνολάκης πρόσθεσε πως η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν είναι όπως στην Ελλάδα, που υπάρχουν πολλά σπίτια τα οποία οι ιδιοκτήτες τα νοικιάζουν και διαμερίσματα τα οποία είναι κλειστά, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τα σχολεία.
«Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο Λος Άντζελες. Δεν υπάρχουν κλειστά σπίτια. Αυτό θα είναι πραγματικό πρόβλημα για την πόλη. Η επόμενη μέρα δεν είναι μονάχα το πώς θα ξαναχτιστεί η περιοχή, αλλά και το πώς θα μπουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, και το άλλο κομμάτι είναι τι θα γίνει με τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμός για 2.000 μαθητές στο Pacific Palisades
«Όλη η περιοχή του Pacific Palisades έχει περίπου 2.000 μαθητές. Πού θα πάνε; Δεν μπορείς να απορροφήσεις 2.000 παιδιά από άλλα σχολεία, είναι μεγάλο το νούμερο. Τι θα κάνουν; Online learning; Θα δημιουργηθούν ΠΡΟΚΑΤ κατασκευές; Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα παιδιά. Θα είναι οι τάξεις; Πόσο γρήγορα θα επισκευαστούν τα σχολεία; Θα απορροφηθούν από άλλα σχολεία; Θα πηγαίνουν οι μαθητές με λεωφορεία; Είναι ένα νούμερο που δεν μπορείς να το απορροφήσεις εύκολα», επισήμανε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Ο κ. Συνολάκης είπε ότι στις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ αυστηροί με το μέγεθος των τάξεων, τονίζοντας πως «δεν έχουν πολλούς μαθητές μέσα στις τάξεις και δεν θέλουν να έχουν, γιατί πιστεύουν ότι αυτό επηρεάζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Γενικά, προσπαθούν οι τάξεις να έχουν και στα δημόσια σχολεία λιγότερα από 20 παιδιά».
«Το σύστημα συναγερμού δεν ήταν τόσο αξιόπιστο, δεν έλαβαν όλοι οι κάτοικοι μηνύματα για εκκενώσεις»
Σχετικά με τις πολλές εντολές εκκένωσης που στάλθηκαν -ορισμένες κατά λάθος- στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων και τη «σύγχυση» που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Λος Άντζελες, ο κ. Συνολάκης έφερε ως παράδειγμα τη φωτιά στη Χαβάη, λέγοντας:
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις ΗΠΑ συγκριτικά με αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 2023 στη Χαβάη, που δεν υπήρξε προειδοποίηση και πέθαναν 80 άνθρωποι. Και ήταν μια πολύ μικρή φωτιά εκείνη στη Χαβάη, που έσβησε σε περίπου 4 ώρες. Ήταν της κλίμακας όπως εκείνης στο Μάτι. Στο Λος Άντζελες έχουμε συμπληρώσει σχεδόν μία εβδομάδα και η πυρκαγιά δεν έχει σβήσει όλη. Υπάρχουν ακόμα μικροπροβλήματα στο σύστημα. Μιλάω με ανθρώπους. Άλλοι πήραν το μήνυμα του 112, άλλοι πήραν ένα μήνυμα από την πόλη του Λος Άντζελες, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν μήνυμα από το 112. Μερικοί ισχυρίζονται ότι δεν το έλαβαν καθόλου. Πάντως, γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι πήραν μηνύματα αλλά υπάρχει η γκρίνια ότι μερικοί δεν το έλαβαν στα κινητά τους και αυτό πρέπει να εξεταστεί. Μίλησα με ανθρώπους οι οποίοι δεν πήραν καθόλου μηνύματα και είπαν ότι ενημερώθηκαν από αστυνομικούς ή άλλες πηγές, ότι έρχεται η πυρκαγιά και πρέπει να εκκενώσουν. Είναι περίεργο αυτό το πράγμα, δηλαδή ότι το σύστημα δεν ήταν τόσο αξιόπιστο, καθώς δεν έλαβαν όλοι οι κάτοικοι μηνύματα για εκκενώσεις».
Τέλος, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν ακούμε στη χώρα μας ανάλογη γκρίνια. Υπήρχαν γκρίνιες (από κατοίκους) ότι το πήραν πάρα πολλοί το μήνυμα (του 112), αλλά δεν έχω ακούσει γκρίνια ότι μερικοί δεν το έλαβαν καθόλου».