Μήνυμα της Ρωσίας ότι δεν θα δεχτεί την ήττα είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και καθηγητή στο Αμερικανικό Κολλέγιο, Κωνσταντίνο Φίλη, η απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.
Σχολιάζοντας στο iefimerida.gr τη στάση της Ρωσίας, ο κ. Φίλης τονίζει ότι «η Ρωσία θέλει να καταστήσει σαφές ότι αν φτάσει σε ένα σημείο κοντά στην ήττα μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα προκειμένου να την αποτρέψει. Αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τους δυτικούς και προς τους Ουκρανούς και προς το εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά».
Η επανάληψη της απειλής για χρήση πυρηνικών θα έχανε την αξία της
Ως εκ τούτου, όπως λέει, η επανάληψη της απειλής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν χθες κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, γεγονός που ανέμεναν πολλοί, θα ατονούσε την αξία της.
«Ο Πούτιν έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν απειλές -τουλάχιστον μία φορά ο ίδιος, αλλά το έχουν επαναλάβει και Ρώσοι αξιωματούχοι- για χρήση πυρηνικών. Συνεπώς, το ερώτημα είναι τι θα προσέφερε να το πει μία ακόμη φορά. Η απειλή χάνει την ουσία της αν την επαναλαμβάνεις συνέχεια» σχολιάζει ο γνωστός διεθνολόγος, χαρακτηρίζοντας παραφιλολογία τη συζήτηση γύρω από το ποιες αναμένονταν να είναι οι ανακοινώσεις της 9ης Μαΐου.
«Όλη αυτή η αναστάτωση ήταν εκπορευόμενη από δημοσιεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έλεγαν ότι χθες, 9 Μαΐου, η Ρωσία θα ανακοίνωνε το τέλος του πολέμου. Στη συνέχεια γράφτηκε ότι θα ακούσουμε από τον Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων. Αν αυτό αναμέναμε, τότε ο Πούτιν όντως πέρασε κάτω από τον πήχη», αναφέρει.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης υπενθυμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, πέρα από την απειλή χρήσης πυρηνικών στην οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν, έχει απειλήσει τουλάχιστον πέντε φορές με διεύρυνση του πεδίου των επιχειρήσεων πέραν της Ουκρανίας, να συμπεριλάβει και την Υπερδνειστερία.
Ισορροπημένη η χθεσινή ομιλία του Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία
«Άποψή μου είναι ότι ο Πούτιν δεν είχε πολλά περισσότερα να πει. Να μιλούσε για νίκη της Ρωσίας; Ακόμη και αν έλεγε χθες κάτι τέτοιο θα έδειχνε περισσότερο αδυναμία, γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά απ’ αυτό που ο ίδιος ενδεχομένως θα επιθυμούσε σε σχέση με το πώς πηγαίνουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Άρα, λοιπόν, κινήθηκε σε μία λογική κατεύθυνση. Επανέλαβε κάτι το οποίο είναι κυρίαρχο ως αφήγημα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Μίλησε για εδάφη στα οποία θα εισέβαλε το ΝΑΤΟ. Δεν είμαι βέβαιος ότι εννοούσε τα εδάφη της Ρωσίας ή τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, τα οποία η Ρωσία θεωρεί πλέον de facto δικά της. Θα φανεί τις επόμενες μέρες τι εννοούσε», επισημαίνει.
Δεν μπορεί η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, να κάνει «θεαματική» κίνηση στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο
Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο μπαράζ εναέριων παραβιάσεων, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου σχολιάζει ότι την Τουρκία δεν την «παίρνει», κατά το κοινώς λεγόμενο, να κάνει κάποια θεαματική κίνηση στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο γιατί οι προβολείς είναι στραμμένοι στην Ουκρανία.
«Οποιαδήποτε κίνηση που έχει αναλογίες μ’ αυτό που κάνει η Ρωσία θα της δημιουργούσε πρόβλημα. Από την άλλη όμως, αισθάνεται πολύ ενδυναμωμένη και ότι ο ρόλος της είναι αναβαθμισμένος για να επανέλθει σ’ αυτές τις προκλήσεις, που έχουν πολύ συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες με τις παραβιάσεις προφανώς έχει να κάνει με την ενόχληση της Τουρκίας για τον εξοπλισμό της Ελλάδας. Δεν παύει να είναι όμως μια παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. Ακόμα και αν είμαστε μαθημένοι στις πρακτικές της Τουρκίας, δεν πρέπει να περνάμε στα ψιλά αυτό που συμβαίνει», καταλήγει.