Σε μια πρόσφατη ανάλυσή της η Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post εξηγεί γιατί ακόμα και η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν αποτελεί εγγύηση για μια συυμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα.
Αμέτρητες φορές κατά τη διάρκεια αυτού του 15μηνου πολέμου, φάνηκε ότι μια συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά, αλλά καμία δεν ήταν τόσο κοντά όσο τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 34 ομήρων που συζητούνταν με το Ισραήλ για μια συμφωνία, εξηγεί η ισραηλινή εφημερίδα.
Υπήρχαν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτή τη φορά θα μπορούσε επιτέλους να είναι η κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, η πιο σημαντική πρόσφατη εξέλιξη ήταν η προειδοποίηση του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ ότι θα υπάρξει κόλαση αν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
Στρατηγικά, δεν έχουν αλλάξει πολλά, και για πρώτη φορά από τα μέσα του 2024, η Χαμάς φαίνεται να στρατολογεί νέους μαχητές ταχύτερα από ό,τι οι IDF μπορούν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τους παλιούς. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να κάνουν οι IDF για να αποδυναμώσουν τους πληρεξούσιους συμμάχους της Χαμάς.
Ο διευθυντής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, έχει σταλεί στο Κατάρ για να προσπαθήσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία για τους ομήρους δεν είναι εγγυημένη
Γιατί, λοιπόν, μια συμφωνία πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ θα μπορούσε να αποτύχει; Βασικά, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έγινε το πιο ισχυρό άτομο στον κόσμο, έχει πολύ μικρή εξουσία επί της Χαμάς. Το πόση δύναμη έχει πάνω στο Ισραήλ είναι επίσης συζητήσιμο, επισημαίνει η Jeerusalem Post. Όσον αφορά τη Χαμάς, δεδομένου ότι κανείς δεν περιμένει από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη άμεσα κατά της παλαιστινιακής οργάνωσηςτ υπάρχουν λίγοι μοχλοί σοβαρής πίεσης.
Επίσης, η Χαμάς μπορεί να παρακολουθεί τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την απειλή κατάληψης της Γροιλανδίας, της διώρυγας του Παναμά και του Καναδά και μπορεί να συμπεράνει ότι μερικές φορές ο εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί να λέει πολλά αλλά πόσα από αυτά που εξαγγέλλει όντως κάνει;
Κάποιοι πιστεύουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα δώσει στο Ισραήλ μια προθεσμία για τον τερματισμό του πολέμου - μια συμφωνία για τους ομήρους ή καμία συμφωνία - επειδή είναι κατά των πολέμων για πάντα και οι ΗΠΑ υπό τον ίδιο, κατηγορούνται έστω και έμμεσα για την προώθησή τους με τις ατελείωτες αποστολές όπλων. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί επίσης να ποντάρει στο ότι ο Τραμπ δεν θα θελήσει μια δημόσια διαμάχη με μια προσωπικότητα που έλαβε έναν ασυνήθιστο αριθμό χειροκροτημάτων στο αμερικανικό Κογκρέσο, κυρίως από Ρεπουμπλικανούς, όταν ήρθε να μιλήσει εκεί πέρυσι.
Οι υποχωρήσεις της Χαμάς για τη Γάζα
Στις διαπραγματεύσεις Μαΐου-Αυγούστου, η Χαμάς εγκατέλειψε την απαίτησή της να αποχωρήσει το Ισραήλ από τη Γάζα πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή πριν από την 1η φάση μεταφοράς ορισμένων ομήρων. Από τότε, με βάση τις αναφορές, η Χαμάς έχει επίσης μετακινηθεί από την προθυμία της να δώσει περίπου 18 ομήρους στη Φάση 1, σε μεγαλύτερο αριθμό, ίσως και 34 κατά τη διάρκεια της Φάσης 1. Η Χαμάς συμφώνησε επίσης από τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, να διατηρήσει το Ισραήλ κάποια μικρή παρουσία στο διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά τη διάρκεια της Φάσης 1.
Αλλά η Χαμάς εξακολουθεί να επιμένει ότι μέρος της συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνει μια εγγύηση για τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος της παραλαβής των υπόλοιπων ομήρων από το Ισραήλ και ότι αυτή η δέσμευση πρέπει να γίνει εκ των προτέρων, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί αργότερα.
Λέγοντας ότι θέλει να είναι σίγουρος ότι η Χαμάς δεν μπορεί να επιστρέψει στον έλεγχο της Γάζας και ότι η εξεύρεση μιας πολιτικής εναλλακτικής δεν είναι δυνατή όσο η ομάδα διατηρεί έστω και ανοργάνωτους στρατιωτικούς πυρήνες, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν θα δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου ούτε σε αυτό το στάδιο μετά από τόσα πολλά ισραηλινά στρατιωτικά επιτεύγματα.
Υπάρχουν επίσης μικρότερες διαφωνίες σχετικά με το πώς ξεκινάει η συμφωνία, δεδομένου ότι η Χαμάς, που φαίνεται να καθοδηγείται τώρα από τον αδελφό του Γιαχία Σινουάρ, τον Μοχάμεντ, λέει ότι έχει χάσει την επαφή με ορισμένες από τις διάφορες ομάδες της που κρατούν ομήρους.
Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί σε κάποια σύντομη περίοδο ημερών κατάπαυσης του πυρός στην αρχή, κατά την οποία η Χαμάς μπορεί να κινηθεί ελεύθερα για να διαπιστώσει ποιοι όμηροι από τον κατάλογο των 34 είναι ακόμη ζωντανοί (κάποιοι αναμένεται να είναι νεκροί). Υπάρχουν επίσης κάποιες μικρότερες συζητήσεις σχετικά με το αν ορισμένοι άνδρες Ισραηλινοί στρατιώτες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της «ανθρωπιστικής απελευθέρωσης» της Φάσης 1, μαζί με γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, αν είναι γνωστό ότι είναι τραυματισμένοι και ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας που απελευθερώνονται θα απελαθούν σε μία ή περισσότερες χώρες εκτός των παλαιστινιακών περιοχών.
Αυτό που φαίνεται να αντιλαμβάνονται οι πλευρές είναι η πιθανότητα μιας παρατεταμένης Φάσης 1, μεγαλύτερης διάρκειας από τις αρχικά συζητηθείσες 42 ή 60 ημέρες, αρκετά μεγάλης διάρκειας για να ισχυριστεί η Χαμάς ότι πέτυχε το τέλος του πολέμου και αρκετά μικρής διάρκειας για να ισχυριστεί ο Νετανιάχου ότι δεν τερμάτισε τον πόλεμο, εξηγεί η ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας.
Το «θα γίνει κόλαση» του Τραμπ
Αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες, αυτό μπορεί να γίνει επειδή οι απειλές του Τραμπ μπορεί τελικά να γίνουν πιο συγκεκριμένες. Αν όχι, τότε χωρίς πιο συγκεκριμένες απειλές από τον Τραμπ, τις οποίες μπορεί να εκδώσει μόνο όταν αναλάβει καθήκοντα, αυτή η διφορούμενη, μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία της Φάσης 1 μπορεί να μην σφραγιστεί πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Το ασαφές «θα γίνει κόλαση» του μπορεί να είναι πολύ ασαφές. Επειδή στο τέλος της ημέρας, όλες οι μικρότερες συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία αφορούν τη Χαμάς που προσπαθεί να τοποθετηθεί ώστε να επιβιώσει και να ανακτήσει τον έλεγχο της Γάζας κάποια στιγμή το συντομότερο δυνατό και τον Νετανιάχου που προσπαθεί να αποκόψει αυτή την πιθανή αναγέννηση πριν αυτή ξεκινήσει.
Ο Τραμπ μπορεί να χρειαστεί να ασκήσει συγκεκριμένη και στοχευμένη πίεση σε μία ή και στις δύο πλευρές για να τις κάνει να υποχωρήσουν σε ζητήματα που φαίνονται μικρότερα, δεδομένου ότι οι πλευρές θεωρούν κάθε παραχώρηση ως μέρος της πολύ ευρύτερης διαμόρφωσης της περιόδου μετά τον πόλεμο της Γάζας. Μέχρι τότε, οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024 κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Χαν Γιουνίς, λίγο πριν και λίγο μετά την εισβολή στη Ράφα τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2024 και λίγο πριν σκοτωθεί ο Γιαχία Σινουάρ στα μέσα Οκτωβρίου 2024, μπορεί να συνεχίσουν να σέρνονται χωρίς να υπάρχει κάποια νέα προφανής ημερομηνία ή γεγονός που να αλλάζει τα δεδομένα στον ορίζοντα, καταλήγει.