Τα δύο παιδιά του Ιταλού φυσικού Τζόρτζιο Παρίζι, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, παρουσίασαν στην εφημερίδα «La Repubblica» άγνωστες πτυχές της ζωής του πατέρα τους.
Οι Λορέντσο και Λεονάρντο Παρίζι αποκάλυψαν ότι ο πατέρας τους ανέκαθεν τους έλεγε να τους χαρακτηρίζει -πάνω απ' όλα- περιέργεια για τη ζωή και να βιώνουν όσες περισσότερες εμπειρίες γίνεται.
Παράλληλα, πρόσθεσαν ότι «για να χαλαρώνει, ο Τζόρτζιο Παρίζι ακούει ελληνική μουσική και, ειδικότερα, του αρέσουν οι ελληνικοί νησιώτικοι χοροί».
Ο «αντισυμβατικός» καθηγητής που πήρε το Νόμπελ Φυσικής
Την ίδια ώρα, ο «αντισυμβατικός» αυτός καθηγητής γράφει παραμύθια, τα αναρτά στον ιστότοπό του και τα διηγείται με μεγάλο πάθος και ευρηματικότητα στα εγγόνια του. Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, μάλιστα, συνέχισε να το κάνει κάθε ημέρα, αλλά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.
Όπως αποκάλυψαν, τέλος, τα παιδιά του, δεν πρόκειται για επιστήμονα που ασχολείται μόνο με το επαγγελματικό του αντικείμενο: όταν πήγαιναν σχολείο έκανε τα πάντα, μεταξύ των μαθημάτων του, για να καταφέρνει να επιστρέφει σπίτι και να τρώνε όλοι μαζί το μεσημεριανό φαγητό. Έστω και αν μετά από μισή ώρα έπρεπε να επιστρέψει στην έδρα του και στους φοιτητές του, στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Αιώνιας Πόλης.
«Δεν το περίμενα, αν και ήξερα ότι είχα κάποιες πιθανότητες. Υπάρχουν, πάντως, πολλοί άλλοι Ιταλοί ερευνητές οι οποίοι θα άξιζαν να βραβευθούν» δήλωσε χθες, μετά την απονομή του Νόμπελ, ο Ιταλός θεωρητικός της Φυσικής.
Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τα περίπλοκα φυσικά συστήματα
Θυμίζουμε πως στους Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη για την πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων.
Οι εργασίες των τριών ερευνητών, αναφέρει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της, έθεσαν τα θεμέλια για την κατανόηση και περιγραφή χαοτικών και φαινομενικά τυχαίων φαινομένων.
Συγκεκριμένα, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021 απονεμήθηκε σε δύο ειδικούς της μοντελοποίησης στη Φυσική για την κλιματική αλλαγή, στον Αμερικανοϊάπωνα Σιουκούρου Μανάμπε και στον Γερμανό Κλάους Χάσελμαν, καθώς και στον Ιταλό θεωρητικό Τζόρτζιο Παρίζι.