Το θαύμα της Ρώμης: Να πώς τα κατάφερε να ηγείται σε εμβολιασμούς στην Ιταλία - iefimerida.gr

Το θαύμα της Ρώμης: Να πώς τα κατάφερε να ηγείται σε εμβολιασμούς στην Ιταλία

Ουρά έξω από εμβολιαστικό κέντρο στη Ρώμη
Ουρά έξω από εμβολιαστικό κέντρο στη Ρώμη / Φωτογραφία: AP Photo / Gregorio Borgia

Μπορεί οι κάτοικοι της Ρώμης να παραπονούνται ότι οι πολιτικοί της έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της Ιταλίας στη μοίρα της, στη διαφθορά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, αλλά η εμβολιαστική εκστρατεία είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Μόνον που τα εύσημα για τους γοργούς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος στην «Αιώνια Πόλη» με την αθρόα προσέλευση των πολιτών –ενθαρρυμένων από το παράδειγμα του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι- δεν απονέμονται στις δημοτικές Αρχές της Ρώμης, αλλά στην τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας του Λάτιο, όπου υπάγεται η πρωτεύουσα, όπως σημειώνει το Politico. Η εν λόγω περιφέρεια ηγείται της κούρσας των εμβολιασμών στην Ιταλία, αφού έχουν χορηγηθεί περισσότερα εμβόλια εκεί από οποιαδήποτε άλλη περιοχή και έχει καλυφθεί υψηλότερο ποσοστό αναλογικά του πληθυσμούς με το 98% των άνω των 80 να έχουν κάνει ήδη τη μία δόση και το 70% και τις δύο σε σύγκριση με το 80% και 50% αντίστοιχα σ’ ολόκληρη χώρα, ενώ και οι κάτοικοι του Λάτιο δηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους λοιπούς συμπατριώτες τους ικανοποιημένοι από την πορεία του προγράμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάτοικος της Ρώμης περνά μπροστά από γκράφιτι που εικονίζει περιστέρι να ρίχνει με αλεξίπτωτο φιαλίδια εμβολίου για την Covid-19
Κάτοικος της Ρώμης περνά μπροστά από γκράφιτι που εικονίζει περιστέρι να ρίχνει με αλεξίπτωτο φιαλίδια εμβολίου για την Covid-19 / Φωτογραφία: AP Photo

Τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής αυτής καμπάνιας στην περιφέρεια γύρω από τη Ρώμη απέδωσαν τόσο μεγάλους καρπούς που τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «το θαύμα του Λάτιο», καθώς το ποσοστό των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 80–84 έπεσε κατά 40% από τις 7 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Απριλίου, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι άνω των 50 και χιλιάδες πολίτες φέρονται να μετέφεραν το τελευταίο διάστημα τις επίσημες κατοικίες τους στο Λάτιο για να κάνουν ταχύτερα το εμβόλιο για την Covid-19.

Η σύγκριση με άλλες περιφέρειες της Ιταλίας

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά σε άλλες περιφέρειες της Ιταλίας. Όσον αφορά στη διανομή των εμβολίων περιοχές όπως η Τοσκάνη και η Λομβαρδία, που θεωρούνται λίαν αποδοτικές, έκαναν σφάλματα αρχικά. Στη Λομβαρδία, που επλήγη σφοδρά από την πανδημία κατά την έναρξή της πέρυσι, το σύστημα κράτησης ραντεβού κατέρρευσε, πολλοί ηλικιωμένοι ούτε καν ειδοποιήθηκαν να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, άλλοι κλήθηκαν να διανύσουν αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 χλμ. για να εμβολιαστούν.

Οι Αρχές άλλων περιφερειών, της Καμπανίας περιλαμβανομένης, αγνόησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης της Ιταλίας να χορηγηθούν τα εμβόλια πρώτα τους ηλικιωμένους δίνοντας προτεραιότητα σε επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δικηγόροι κι οι εισαγγελείς, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν γρήγορα οι δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna, που είχαν παραδοθεί πρώτα και να απομείνουν μόνον δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που αρχικά δεν συνιστώντο για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιδέες που δανείστηκε η περιφέρεια του Λάτιο από Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ

O αρμόδιος για θέματα υγείας της περιφέρειας του Λάτιο, Αλέσιο Ντ’ Αμάτο, που πιστώνεται την επιτυχία στην εμβολιαστική εκστρατεία δανείστηκε ιδέες από τρεις χώρες που ηγήθηκαν παγκοσμίως στη σχετική κούρσα: το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ αύξησε την αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία μαζικών εμβολιαστικών κέντρων, που το καθένα τους χορηγούσε μόνον ένα είδος εμβολίου για να αποφευχθούν λάθη και να γλιτώσουν χρόνο και εμβολιάζονταν όσοι βρίσκονταν εκεί, ακόμη κι αν δεν ήταν κανονικά η σειρά τους, για να μη χαθούν δόσεις. Το ίδιο κάνουν και στο Λάτιο ενημερώνοντας τους Ιταλούς που πρόκειται να εμβολιαστούν προσεχώς να προσέλθουν στα κέντρα νωρίτερα σε περίπτωση που περισσέψουν δόσεις. Ό,τι περισσεύει το παραλαμβάνουν ειδικές ομάδες που επισκέπτονται στα σπίτια τους τους πολίτες για κατ' οίκον εμβολιασμούς. Το δίκτυο των εμβολιαστικών κέντρων του Λάτσιο περιλαμβάνει τον σιδηροροδρομικό σταθμό Termini της πρωτεύουσας της Ιταλίας και το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, όπου χορηγούνται έως και 7.000 δόσεις ημερησίως καθώς λειτουργούν καθημερινά μέχρι τα μεσάνυχτα.

Oρισμένα εμβολιαστικά κέντρα στη Ρώμη λειτουργούν μέχρι τα μεσάνυχτα
Oρισμένα εμβολιαστικά κέντρα στη Ρώμη λειτουργούν μέχρι τα μεσάνυχτα / Φωτογραφία: AP Photo

Από τις ΗΠΑ -και συγκεκριμένα το Ντένβερ- το Λάτιο δανείστηκε την ιδέα των drive-through εμβολιαστικών κέντρων δημιουργώντας το πρώτο τέτοιο στην Ιταλία σε εμπορικό κέντρο έξω από τη Ρώμη. Και από τη Βρετανία την ιδέα της επιστράτευσης φαρμακοποιών για τη χορήγηση των εμβολίων. Κάπου χίλια φαρμακεία μετέχουν τώρα στην πρωτοβουλία αυτή αυξάνοντας κατά 600.000 τον αριθμό των χορηγούμενων ανά μήνα εμβολίων και συνεισφέροντας στον τρέχοντα μέσο όρο των 30.000 ημερησίως. «Έχουμε λαδώσει τον μηχανισμό, αλλά χρειαζόμαστε σαφήνεια για την προμήθεια των εμβολίων, όπως χρειαζόμαστε και δόσεις», δήλωσε ο Ντ’ Αμάτο στο Politico.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αλλά και από τεχνολογικής άποψης προηγείται το Λάτσιο, αφού ήταν η πρώτη περιφέρεια της Ιταλίας που έθεσε σε ισχύ μια εφαρμογή για κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ προηγείται της ΕΕ στην έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού στα Αγγλικά, που έχουν ήδη κατεβάσει στα κινητά τους μέσω της εφαρμογής περίπου μισό εκατομμύριο εμβολιασμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελλοντικά το Λάτιο μπορεί να επωφεληθεί και από τα παραγόμενα στην Ιταλία εμβόλια. Μια εγκατάσταση στην περιοχή αυτή έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, που δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ το κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων Σπαλαντσάνι της Ρώμης πειραματίζεται με τη χρήση του Sputnik V ως δεύτερη δόση.

Χιλιάδες δόσεις εμβολίων για την Covid-19 χορηγούνται καθημερινά στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης
Χιλιάδες δόσεις εμβολίων για την Covid-19 χορηγούνται καθημερινά στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης / Φωτογραφία: AP Photo

Η αλήθεια είναι ότι το υγειονομικό σύστημα του Λάτιο δεν είναι απόλυτα λειτουργικό, αφού την περασμένη δεκαετία επλήγη από περικοπές προσωπικού, που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν νοσοκομεία και να παρατηρείται έλλειψη κλινών. Αλλά αν και τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία ήταν πιο χαλαρά εκεί, τα πήγε καλύτερα με την υγειονομική κρίση απ’ ό,τι οι περισσότερες άλλες περιφέρειες της Ιταλίας. Κι αυτό, σύμφωνα με τον Πιερλουίτζι Τέστα της δεξαμενής σκέψης Trinita di Monti, οφείλεται εν μέρει στο κλίμα της περιοχής, τη μικρότερη παρουσία βιομηχανιών και το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας. Μ’ ένα σύστημα Μέσων Μαζικών Μεταφορών που δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο π.χ. εκείνο του Μιλάνου λιγότεροι άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά προς τις εργασίες τους κι άρα τα τρένα και τα λεωφορεία δεν ήταν κατάμεστα στις ώρες αιχμής. Και όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα προβλήματα της Ρώμης εμπόδισαν, όπως σημειώνει ο Τέστα, τη διασπορά του κορωνοϊού στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ