Νεαροί ακτιβιστές για το κλίμα, ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, συναντώνται σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της G20, Μάριο Ντράγκι, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους παγκόσμιους ηγέτες να κάνουν τα λόγια τους πράξεις πριν από την διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χιλιάδες νεαροί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Μιλάνο για μια εκδήλωση με τίτλο Youth4Climate, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα και ο Ντράγκι μαζί με τον βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, τον προεδρεύοντα της COP26, Αλόκ Σάρμα, και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η 18χρονη Τούνμπεργκ, η οποία την Τρίτη άσκησε δριμεία κριτική στους παγκόσμιους ηγέτες για «30 χρόνια μπλα, μπλα, μπλα» ως προς την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να παρουσιάσει στον Ντράγκι και σε άλλους ηγέτες τις προτάσεις των νεαρών ακτιβιστών για συμπερίληψη στην ατζέντα της COP26.
Η Ιταλία μαζί με την Βρετανία φιλοξενούν την COP26 από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη.
Ο στόχος της διάσκεψης για το κλίμα
Η διάσκεψη στοχεύει να διασφαλίσει τη δέσμευση για πιο φιλόδοξες ενέργειες για το κλίμα από τις σχεδόν 200 χώρες που έχουν υπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και έχουν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την προκαλούμενη από τον άνθρωπο υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Οι προτάσεις των ακτιβιστών περιλαμβάνουν αιτήματα για ένα διαφανές σύστημα χρηματοδότησης που αφορά το κλίμα, για βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό καθώς και μια έκκληση για την συνολική εξάλειψη της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030.
Οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν από τους υπουργούς Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά τη συνάντησή τους που θα προηγηθεί της διάσκεψης μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πράξεις ζητούν οι νεαροί ακτιβιστές
Οι νεαροί ακτιβιστές για το κλίμα ζητούν από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να κάνουν πράξεις τα λόγια τους και να διαθέσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να απαλλαγεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα ώστε να στραφεί σε μια καθαρότερη ενέργεια στη διάρκεια μιας χρονιάς που έχει βιώσει πρωτοφανείς καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές.
Παρότι οι δεσμεύσεις για ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον και για χρηματοδότηση από πλευράς των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν προσδώσει μια νότα αισιοδοξίας στις διαπραγματεύσεις, πολλές χώρες της G20, περιλαμβανομένων των μεγάλων ρυπαντών όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν έχουν ακόμη ενημερώσει για τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά τους για το κλίμα.