Οι τιμές έχουν ανέβει κατακόρυφα για τους λουόμενους στις πλαζ της Ιταλίας, όπου ντόπιοι και ξένοι τουρίστες θα ξοδέψουν φέτος συνολικά τέσσερα δις. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Deskopika.
Με το μυαλό στις αυξήσεις των τιμών στις παραλίες οι Ιταλοί ετοιμάζονται για την μαζική φυγή από τις πόλεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για διακοπές, που κατά μέσο όρο, θα διαρκέσουν φέτος εννέα ημέρες, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία.
Στο Ρίμινι της Εμίλια Ρομάνια στην κεντρική Ιταλία οι αυξήσεις περιορίζονται στο 5% για την πλάζ, με ομπρέλα και δυο ξαπλώστρες στα είκοσι ευρώ, ενώ το παγωτό ακρίβυνε κατά 20%. Στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, ωστόσο, στην Απουλία, όλα είναι πολύ πιο ακριβά. Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, στην παραθαλάσσια περιοχή Μονόπολι η ομπρέλα αγγίζει μέχρι και τα 120 ευρώ – τιμή που περιλαμβάνει πάντως και δυο ξαπλώστρες καθώς και… σάντουιτς για μεσημεριανό. Όσο για το πάρκινγκ, φέτος φτάνει τα δέκα ευρώ την ημέρα. Το δε ιταλικό κρουασάν, το κορνέτο, από 1,50 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο σε πολλές παραλίες του Σαλέντο, επίσης στην Απουλία, «σκαρφάλωσε» ξαφνικά στα τρία ευρώ.
Όριο 60% σε ξαπλώστρες στις ιταλικές πλαζ
Υπάρχουν, βέβαια, και πιο οικονομικές λύσεις, όπως σημειώνει η DW. Η ιταλική νομοθεσία άλλωστε προβλέπει ότι οι οργανωμένες πλάζ σε κάθε δήμο, δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 60% της συνολικής έκτασης της παραλίας. Το υπόλοιπο κομμάτι είτε είναι απόλυτα ελεύθερο, είτε πρόκειται για τη λεγόμενη «παραλία ελεύθερης πρόσβασης με οργανωμένη υποδομή». Κάτι που σημαίνει ότι δεν πληρώνεις είσοδο, αν θέλεις μπορείς να νοικιάσεις ομπρέλα και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει χώρος και για να τοποθετήσεις δική σου ομπρέλα και πετσέτα. Ο λουόμενος παράλληλα μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιήσει τα ντουζ και τις τουαλέτες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Μια μέση λύση δηλαδή, η οποία ικανοποιεί και πολλούς κατοίκους της Αιώνιας Πόλης που επισκέπτονται συχνά την παραθαλάσσια περιοχή της Όστια.
Παρόλα αυτά, όσον αφορά στην τήρηση του κανόνα, που προβλέπει τουλάχιστο το 40% της παραλίας με ελεύθερη πρόσβαση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αρκετά συχνά δεν τηρείται και ζητούν αυστηρότερους ελέγχους από τις δημοτικές και αστυνομικές αρχές.