Ιταλία: Ο Σαλβίνι καλεί την ΕΕ να το ξανασκεφτεί για τις κυρώσεις στη Ρωσία - iefimerida.gr

Ιταλία: Ο Σαλβίνι καλεί την ΕΕ να το ξανασκεφτεί για τις κυρώσεις στη Ρωσία

O ηγέτης της αντιμεταναστευτικής Λέγκα στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι
O ηγέτης της αντιμεταναστευτικής Λέγκα στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Luca Bruno
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλογιστεί κατά πόσον αποδίδουν ή όχι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της αντιμεταναστευτικής Λέγκα στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι.

Η στάση της Ιταλίας αναφορικά με την Ουκρανία δεν πρόκειται να αλλάξει αν νικήσει η Δεξιά στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωσε ο Σαλβίνι στην ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της Καθολικής λαϊκής οργάνωσης Communion and Liberation (CL). Μια έμμεση απάντηση σε εκείνους που φοβούνται ρωσικό δάκτυλο στις κάλπες, αλλά και στον διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Οικονομικών της Μόσςχας, Ντμίτρι Σουσλόφ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, υποστήριξε ότι οι ιταλικές εκλογές θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου: αν νικήσει η Δεξιά «πιθανώς η νέα κυβέρνηση θα προσαρμόσει την προσέγγισή της αναφορικά με τον πόλεμο και τις σχέσεις με τη Μόσχα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου διατηρεί σχέσεις με εκείνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, την «Ενωμένη Ρωσία» από το 2017, έχει καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και επιμένει ότι η Ρωσία δεν θα επηρεάσει τις ιταλικές εκλογές. Τα άλλα μέλη της Δεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία, οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι – φαβορί των δημοσκοπήσεων για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας – και η κεντροδεξιά Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού και μεγιστάνα των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν επίσης τηρήσει φιλονατοϊκή και φιλοευρωπαϊκή στάση αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει, ωστόσο, κατηγορήσει τον Σαλβίνι - που έχει πλέξει στο παρελθόν το εγκώμιο του Πούτιν και κάποτε εμφανίστηκε με μπλουζάκι που έφερε τη φωτογραφία του Ρώσου προέδρου – και τον Μπερλουσκόνι – παλιό φίλο του Ρώσου ηγέτη – ότι πιθανώς θα αποδυναμώσουν το δυτικό μέτωπο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν και οι δύο πολιτικοί έχουν επαναλάβει την αντίθεσή της στην εισβολή που διέταξε ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Σαλβίνι: «Για πρώτη φορά στην ιστορία βγαίνει κερδισμένος αυτός στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις»

Κι οι σημερινές δηλώσεις του Σαλβίνι, μετά τις πρώτες διαβεβαιώσεις, ήρθαν να ενισχύσουν με την αμφισημία τους τον προβληματισμό εκείνων που φοβούνται αλλαγή πορείας από μια δεξιά κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σαλβίνι είπε ότι δεν θα ήθελε οι δυτικές κυρώσεις να ενισχύσουν τον πόλεμο της Ρωσίας. «Πρέπει να δείτε τους αριθμούς αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, Το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας είναι 70 δισ. δολάρια και για πρώτη φορά στην ιστορία βγαίνει κερδισμένος αυτός στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις.

Ζητώ να αξιολογηθεί η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου: αν αποδίδει, προχωρούμε, αλλά αν αποδίδει προς την αντίθετη κατεύθυνση, κινδυνεύουμε να πάμε δέκα χρόνια πίσω. Ένα εργαλείο που υποτίθεται ότι θα αποθάρρυνε τον Πούτιν καταλήγει να ευνοεί την οικονομία του.

Δεν θα ήθελα οι κυρώσεις να τροφοδοτούν τον πόλεμο. Ελπίζω να το σκεφτούν αυτό στις Βρυξέλλες», είπε.

Λέτα: Δεν πρέπει να σταλούν μηνύματα υποχώρησης στον Πούτιν

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, που επεσήμανε ότι δεν πρέπει να σταλούν σήματα χαλάρωσης των κυρώσεων στον Πούτιν, που εκβιάζει την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη με τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να στείλει σήματα υποχωρητικότητας στον Πούτιν. Η Ιταλία θα πρέπει ως προς αυτό να είναι ξεκάθαρη, να διατηρήσει τις συμμαχίες της και να μην αλλάξει γραμμή», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πρόσθεσε: «η κατάσταση το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα είναι πολύ πιο περίπλοκη, απ’ ό,τι νομίζαμε. Πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο των παρεμβάσεων, όσον αφορά στις κυρώσεις οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τους συμμάχους μας. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι στείλουμε στον Πούτιν σημάδια ότι υποχωρούμε, μια αλλαγή γραμμής θα σήμαινε ότι υποχωρούμε στον τσάρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία Ματέο Σαλβίνι ΕΕ κυρώσεις ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ