Υπάρχει χρόνος για να διαλυθεί το κοινοβούλιο της Ιταλίας και η χώρα να καταφύγει στις κάλπες μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών του, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας, συμπλήρωσε πως επαφίεται στον εταίρο του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση συμμαχίας θα επιβιώσει, με βάση τη συμφωνία συνεργασίας που έκλεισαν και προβλέπει την αύξηση της αυτονομίας των περιφερειών, την έγκριση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς και τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης.
Υποβαθμίζει τα λεγόμενα Σαλβίνι ο Ντι Μάιο
Πάντως ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, φάνηκε να υποβαθμίζει την απειλή του Σαλβίνι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα συμφωνήσει να προκηρυχθούν εκλογές καθώς η σημερινή είναι «η μοναδική δυνατή» πλειοψηφία, σε χωριστή συνέντευξή του στην Corriere della Sera. που επίσης δημοσιεύεται σήμερα. Ο Ντι Μάγιο απέκλεισε στη δική του συνέντευξη το ενδεχόμενο να αναζητηθεί εναλλακτική πλειοψηφία, δηλαδή τη συνεργασία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
«Σφαγή» για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας συγκρούστηκαν εκ νέου με σφοδρότητα την Τετάρτη (17/07) για το πώς τοποθετήθηκαν στη διαδικασία που οδήγησε στην ανάδειξη της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η στάση τους ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της Ρώμης να εξασφαλίσει μια θέση-κλειδί στη νέα Κομισιόν.
Ενώ το M5S («αντισυστημικό», λαϊκιστικό) τάχθηκε υπέρ της Φον ντερ Λάιεν, η Λέγκα (άκρα δεξιά) κατήγγειλε την υποψηφιότητά της, αφού τη θεωρεί αντιπρόσωπο της παλιάς φρουράς και των ευρωπαϊκών πολιτικών που θέλει να καταλυθούν. «Ψηφίζοντας υπέρ της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ο Ντι Μάγιο πρόδωσε τα ιταλικά συμφέροντα», κατήγγειλε η Λέγκα μέσω Twitter.
Το γεγονός πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με μόλις εννιά ψήφους περισσότερες από αυτές που απαιτούνταν σημαίνει ότι η στήριξη του M5S ήταν κρίσιμη. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αντέτεινε ότι «η Λέγκα αποφάσισε να καταδικάσει τον εαυτό της στην περιθωριοποίηση» αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα της Γερμανίδας.